Uskoro romski jezik na Filozofskom fakultetu u Sarajevu

1525
Filozofski fakultet u Sarajevu

Filozofski fakultet u Sarajevu od iduće školske godine otvara Odsjek za izučavanje jezika. Kako javlja Federalna televizija, biće otvorena i odjeljenja za izučavanje i učenje romskog i ledino (jevrejskog) jezika, što će biti prvi put nakon rata da će se i na naučnom nivou proučavati ovi jezici.

Profesorica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Amira Sadiković kaže da će zainteresovani, osim učenja, moći da se upoznaju sa istorijiom i nastankom ovih jezika i kultura, što prevazilazi samo jezičko pitanje već otvara nove dimenzije multikulturalnosti.

Hedina Tahirović Sijerčić, romska spisateljica i prevoditeljica, u ranijim izjavama je istakla potrebu izučavanja romskog jezika.

„Kulturu jednog naroda možete izraziti i putem jezika. Ukoliko vam jezik odumre, naravno da se ne možete prezentovati, a to se desilo nama Romima“, rekla je tom prilikom Tahirović-Sijerčić.

Predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci kaže da će profesori morati biti angažovani iz regiona, a da se već i pregovara sa jednim profesorom iz Izraela.

(portal-udar.net)