Uspješno nastavljen program podrške srednjoškolcima u TK

1437
Potpisivanje ugovora zadodjelu stipendija (Foto: Udar arhiva)

Potpisivanjem ugovora sa 97 stipendista srednjih škola, Udruženje „Euro Rom“ Tuzla nastavilo je sa realizacijom projekta „Podrška Romima učenicima srednjih škola kroz stipendije, mentorstvo i tutorstvo“.

U ovoj školskoj godini, u srednje škole su upisani su svi učenici koji su završili osnovnu školu. Konkretno, upisan je 41 učenik u 19 srednjih škola u 8 općina TK i jednoj srednjoj školi u Sarajevu. Broj stipendista u ovoj školskoj godini, dosadašnjih i novih sa kojima su potpisani ugovori ukupno je 97, s tim da i oni koji se do sada nisu prijavili, mogu to učiniti, obzirom da ima dovoljno sredstava.

Učenici koji su potpisali  ugovore  svoja novčana sredstva moraju opravdati zalaganjem i redovnim pohađanjem nastave.

„Stipendije će biti isplaćivane mjesečno i nisu bez obaveza. Ugovorom je definisano da učenici ne smiju imati više od 14 neopravdanih izostanaka i više od tri negativne ocjene. Ukoliko se to desi mi ćemo zalediti stipendiju dok učenik ne popravi ocjene i ne počne redovnije pohađati nastavu. Ovakav pristup je dao do sada odlične rezultate i to je nešto što nećemo mijenjati“, izjavio  je projekt menadžer Nedžad  Jusić

Jedan od stipendista Amel Talić, učenik prvog razreda Mještovite građevinsko- geodetske škole, kaže kako se nada da će mu stipendija i program mentorstvo i tutorstvo puno pomoći u toku školovanja.

Amela Suljić, još jedna od stipendistica, učenica je Srednje medicinske škole. U programu je od samog početka  i kaže da joj je program puno pomogao u toku njegnog školovanje.

„Stipendija mi je mnogo pomogla, a program mentorstvo i tutorstvo mi je puno pomogao da bolje sam savladam gradivo i uz njihovu pomoć sam  uspjela lakše učiti“, rekla je Amela.

Zvanični podaci za period, 2012-2014. godina bili su zabrinjavajući. Od 92 učenika, čak njih 45 napustilo je srednje obrazovanje, što je bio razlog za pokretanje jednog ovakvog projekta. Definirani su uzroci ovakvih pojava, prije svega loš socio-ekonomski, ali i nedostatak podrške koji se kroz ovaj projekat uspješno otklanjaju.

Projekat finansira i tehnički podržava Romski obrazovni fond (REF), a implementira se u srednjim školama Tuzlanskog kantona od 01. jula 2015. godine do 31. jula 2018. godine.

Glavni cilj projekta je poboljšanje akademskih postignuća, upisa u srednje škole, zadržavanje romskih učenika u srednjim školama kroz pružanje stipendija, mentorstvo/tutorstvo i efikasnog rada u zajednici.

(portal-udar.net)