Uspješno završen projekat “Partnerstvo za razvoj medija u jugoistočnoj Evropi”

1509
Konferencija u Skoplju (Foto: CIJ/Medijske inicijative)

Projekat „Partnerstvo za razvoj medija u jugoistočnoj Evropi“ uspješno je završen krajem novembra, nakon četiri godine implementacije partnera iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Bugarske i Rumunije. Kroz projekat su povezani novinari, medijski centri i instituti, sindikati, organizacije civilnog društva, akademske i državne politike čiji su zajednički napori usmjereni na razvoj nezavisnih i odgovornih medija na zapadnom Balkanu.

“To je bilo ogromno putovanje. Analizirali smo živote novinara i suočili se sa izazovima sa kojima se susreću širom regiona. Mi smo iskoristili pozitivne energije, ali smo i identifikovali prepreke”, rekla je Ioana Avadani, direktorica Centra za nezavisno novinarstvo u Bukureštu i menadžer projekta.

„Željeli bi da možemo reći da se region nalazi u boljam medijskom stanju nego prije četiri godine, ali to nije slučaj. Prijetnje za slobodu i nezavisnost medija su još ozbiljnije, a potreba za dobrim, odgovornim novinarstvom je veća nego ikada. Dobro novinarstvo ne trebaju samo dobri profesionalci i poslodavci, već i dobra javnost, obrazovana i voljna da konzumira i podržava istinu i transparentnost“, rekla je Avadani.

U okviiru projekta partneri su izradili dvije sveobuhvatne regionalne studije – jedna o radnim uslovima novinara u regionu //www.mediaonline.ba/en/?ID=3413//www.mediaonline.ba/ba/?ID=3555 , a druga koja se fokusirala na medijsku pismenost i obrazovanje //mediaplaninstitut.files.wordpress.com/2017/05/media-literacy-and-education-needs-of-journalists-regional.pdf , //mediaplaninstitut.files.wordpress.com/2017/05/medijska-pismenost-i-obrazovanje-novinara.pdf. Stotine novinara i naučnih radnika raspravljalo je o studijama na nacionalnom i regionalnom nivou što je  rezultovalo preporukama prema političkim donosiocima odluka. Partneri su takođe pratili slobodu izražavanja u regionu i izradili niz studija koje se bave pitanjima kao što su govor mržnje, digitalizacija medija ili uloga socijalnih medija u uspostavljanju javne rasprave.

“Projekat se završava, ali će nastaviti da daje rezultate. Podigli smo svijest o manjim pitanjima, uvećali kapacitete za zastupanje medijskih organizacija, stavljali smo teme na javne rasporede u zemljama u kojima smo radili. Važno je nastaviti rad, kako bi se sve više i više zainteresovanih strana pridružilo naporima u zaštiti slobode izražavanja, u svim njegovim oblicima “, zaključila je Avadani.

Partnerstvo SEE za razvoj medija sprovodio je konzorcijum koji je koordinirao Centar za nezavisne medije (Rumunija), a sastojao se od Albanskog medijskog instituta, Mediacentra za razvoj medija i civilnog društva (BiH), Medijskih inicijative – udruženja za razvoj medija i promociju profesionalnog novinarstva (BiH), Makedonskog instituta za medije (Makedonija), Instituta za medije Crne Gore (Crna Gora), Fondacije Medija centar (Srbija), Centra za medije i reformu Niš (Srbija), Centra za razvoj medija (Bugarska). U projekat su bili uključene i medijski prfesionalci sa Kosova i Turske. Više informacija o projektu možete naći na: //seemediapartnership.cji.ro/

Projekat je sufinansirala Evropska komisija, Program podrške civilnom društvu, program slobode medija i odgovornosti, Europe Aid / 134613 / C / ACT / MULTI.

(portal-udar.net)