Uspon antiromskog nasilja na Kosovu

Naročito okrutan incident dogodio se 29. maja kada je gomila srednjoškolaca u Lipljanu napala transrodnu romsku ženu. Napad je uslijedio nakon što su se na društvenim mrežama proširile lažne glasine o otmicama i trgovini djecom. Tada je policija ispitala ženu i potvrđeno je da nema nikakve veze sa tim glasinama

1373

Incidenti etničkog nasilja protiv romskih građana, posljednjih sedmica su se povećali na Kosovu, potaknuti medijskim izvještajima i neutemeljenim glasinama društvenih medija o krađi djece. U tri odvojena incidenta, Romi su bili izloženi nasilju od strane rasističkih javnih ličnosti ili policijskih službenika, piše ERRC.

U Obiliću, u okrugu glavnog grada Prištine, 24. maja uhapšena su dvojica Roma u dobi od 19 i 20 godina zbog navodnog napada na policajce koji su bili na dužnosti. Lokalni aktivisti navode da su mladići bili mučeni i premlaćivani u pritvoru. Aktivisti naovde da su muškarci prilikom hapšenja fizički premlaćeni, a jedan od njih je izgubio svijest.

Kada su stigli u policijsku stanicu, odvedeni su u odvojene prostorije gdje su zlostavljani. Iz pritvora su izašli sa modricama po cijelom tijelu, a jedan je imao slomljene prednje zube. Porodice mladiće kažu da su mladići sada u bolovima i imaju nesanicu. Ne izlaze vani i ne otvaraju vrata, jer se plaše da će se policija vratiti, navodi ERRC.

Romi iz ove regije kažu da nije prvi put da su Romi izloženi brutalnom policijskom nasilju. Predstavnici civilnog društva, političari, novinari i studenti poslali su pismo pravobraniteljici da istraži slučaj.

Naročito okrutan incident dogodio se 29. maja kada je gomila srednjoškolaca u Lipljanu napala transrodnu romsku ženu. Napad je uslijedio nakon što su se na društvenim mrežama proširile lažne glasine o otmicama i trgovini djecom. Tada je policija ispitala ženu i potvrđeno je da nema nikakve veze sa tim glasinama. Međutim, javnosti su otkrivene informacije kao što su inicijali, dob i pol, što je rezultiralo verbalnim, a potom i fizičkim napadom na ženu.

Ista žena je napadnuta i drugi put, 31. maja u Ferizaju, takođe od strane mladih ljudi. Ovaj put, žena je napadnuta zbog toga što je transrodna osoba i osoba romske nacionalnosti. Trenutno se nalazi pod policijskom zaštitom, a sud je pokrenuo istragu vezanu za oba napada, prenosi ERRC.

(portal-udar.net)