Usvojen okvir za realizaciju ciljeva održivog razvoja u BiH

686

Federalna vlada usvojila je danas u Mostaru Okvir za realizaciju ciljeva održivog razvoja u Bosni i Hercegovini.

Naime, u rujnu 2015. godine se Bosna i Hercegovina, zajedno s 192 države članice Ujedinjenih naroda, obvezala da će provesti Agendu 2030 za održivi razvoj (Agenda 2030), koja se sastoji od 17 ciljeva i 169 podciljeva, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Ciljevi održivog razvoja predstavljaju plan za stvaranje bolje i održive budućnosti za cijeli svijet, a bave se globalnim izazovima s kojima se cijeli svijet suočava, uključujući siromaštvo, nejednakost, klimatske promjene, degradaciju okoliša, prosperitet, mir i pravdu.

Dokument se zasniva na tri ključna principa, a prvi je univerzalnost, koji podrazumijeva obvezu i spremnost svih zemalja za njihovu primjenu, uvažavajući unutrašnja uređenja i stupanj razvoja koji doprinose sveukupnom naporu za održivi razvoj u svim kontekstima i vremenima.

Drugi princip je integracija svih aspekata održivog razvoja, što podrazumijeva ravnomjeran ekonomski rast uz zaštitu okoliša i prirodnih resursa, uz istovremeno kreiranje pravednog društva i smanjenje nejednakosti.

Treći je princip da nitko ne smije biti isključen te teži eliminaciji uzroka siromaštva i nejednakosti, kao i svih oblika diskriminacije.

Uvođenje ovog principa u praksu zahtijeva mehanizme upravljanja i odgovornosti na svim nivoima, od lokalnog do međunarodnog, dodaje se u priopćenju.

(FENA)