Uvredljivi naziv “Cigani” na spomeniku u Novom Sadu bit će ispravljen

Kako je početkom ove godine ukazao Evropski centar za prava Roma, na spomen ploči umjesto "stradanje Roma" stoji "stradanje Cigana".

535

Radovi na održavanju spomenika Žrtvama racije u Novom Sadu biće obavljeni do kraja godine, pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika, a u pitanju je čišćenje ploča, zamjena oštećene bronzane ploče i njena montaža, kao i ispravka greške u tekstu koji se nalazi na spomeniku.

Naime, kako je početkom ove godine ukazao Evropski centar za prava Roma, na spomen ploči umjesto “stradanje Roma” stoji “stradanje Cigana”.

Ranije je predsjednik ove organizacije Đorđe Jovanović podsjetio da riječ “Cigan” ima pogrdno značenje, te da joj nije mjesto u zvaničnom diskursu, kao i da jezički registar nije prikladan spomenicima.

Ova organizacija se obratila i Gradskoj kući i Zavodu za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, a direktor Zavoda Siniša Jokić tada je rekao da nije problem da se zamijeni natpis.

„S obzirom na to da obim planiranih radova nije velik, vjerujemo da neće trajati više od deset radnih dana. Radovi bi trebalo da budu završeni do kraja 2021. godine, a o tačnom početku radova javnost će biti blagovremeno informisana”, kazali su iz Zavoda za zaštitu spomenika.

Podsjetimo, u januaru se navršava 80 godina od krvave fašističke racije kada je više od 1.200 Jevreja, Srba, Roma, i drugih stanovnika ubijeno u Novom Sadu u januaru 1942. godine i bačeno pod led Dunava.

Spomenik “Porodica” otkriven je 1971. godine, a kompleks je 1992. godine dopunjen sa još 78 bronzanih ploča sa imenima žrtvama, simbolima i informativnim tekstom.