UŽR „Bolja budućnost“ iz Tuzle: Uličnom akcijom obilježen Dan ljudskih prava

622
Foto: UŽR "Bolja budućnost"

Veliki broj organizacija koje djeluju na području zaštite ljudskih prava dans su organizirale  mnoge aktivnosti kojima su obilježile Međunarodni dan ljudskih prava, a među njima i aktivisti i aktivistice UŽR „Bolja budućnost“ iz Tuzle.

Upravo na Dan ljudskih prava aktivisti i aktivistkinjeovog udruženja su uličnom akcijom zvanično završili kampanju 16 dan aktivizma. U razgovru sa građanima i građankama Tuzle, kažu, saznali su puno toga.

 –Građani su iznjeli stav da su se često susretali sa krešenjem njihovih prava, prvenstveno u zdravstvu, prilikom zapošljavanja, na radnom mjestu i u školama. U većini slučajeva nisu prijavljivali te slučajeve, a oni su kao razlog neprijavljivanja rekli da ako nisi dobro pozicioniran u zajednici i društvo, nema svrhe gubiti vrijeme na te stvariistakla je za Udar Larisa Kovačević iz UŽR “Bolja budućnost“.

U razgovoru sa mladima, saznali smo da u BiH ne vidie nikakvu perspektivu.

-Jedva čekam da završim srednju školu, te da se uputim zemljama EU. Ovdje se 80 posto ljudskih prava krše svim građanima, a pogotovo nama mladima. Da ne govorim da mi Romi u 21. vijeku živimo bez osnovnih ljudskih prava, pravo na siguran dom, vodu, struju i jednako obrazovanje. O čemu onda da prićamoporučio je Benjamin Bobarić.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se na dan kada je 1948. Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila Opću deklaracija o ljudskim pravima. Deklaracijom je prvi puta u povijesti čovječanstva priznato pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika”.

(portal-udar.net)