UŽR “Bolja budućnost” objavilo konkurs za najbolji rad povodom Svjetskog dana romskog jezika

Na međunarodnoj konferenciji održanoj u Zagrebu 5. novembra 2008. godine predstavnici Roma iz 17 zemalja svijeta, usvojili su i potpisali Povelju o proglašenju 5. novembra za Svjetski dan romskog jezika

1077
Jedan od radova sa prethodnih takmičenja (Foto: UŽR "Bolja budućnost")

U susret obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost” iz Tuzle, raspisalo je javni poziv osnovnim i srednjim školama u Gradu Tuzla da učestvuju u takmičenju sa likovovnim i literalnim radovima. Tema ovogodišnjeg takmičenja je Važnost jezika u očuvanju identiteta jednog naroda.

Svaka škola može poslati do 5 radova, a najbolji će biti nagrađeni i predstavljeni na svečanom obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika koji će biti održan u Tuzli.

Kao i prethodnih godina, u okviru obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika, raspisani su likovni i literaralni konkursi koji se odnose na učenike osnovnih i srednjih škola sa područja Grada Tuzla. Teme za ovogodišnji likovni i literarni konkurs, odredio je tim ispred Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“. Na dopisu koji smo već poslali školama, navedene su teme na koje djeca mogu naslikati ili  pisati izjavila je Indira Bajramović, predsjednica Udruženja žena Romkinja Bolja budućnost.

Te dodaje u kojem  su iznosu  nagrade:

I nagrada  – vaučer u iznosu od 200,00 KM

II nagrada – vaučer u iznosu od 150,00 KM

III nagrada – vaučer u iznosu od 100,00 KM

Likovne i literarne radove mogu se dostaviti lično ili poštom na adresu : Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ grada Tuzla, Hadži Hasan age Pašića bb, 75000 Tuzla.

Krajnji rok za dostavu radova je 30.10.2019. godine.

Na međunarodnoj konferenciji održanoj u Zagrebu 5. novembra 2008. godine predstavnici Roma iz 17 zemalja svijeta, usvojili su i potpisali Povelju o proglašenju 5. novembra za Svjetski dan romskog jezika.

Godinu dana kasnije na Međunarodnoj konferenciji održanoj također u Zagrebu, donijeta je Deklaracija kojom se 5. novembar proglašava Svjetskim danom romskog jezika, a od 2016. godine ovaj datum je ušao u zvanični kalendar datuma u BiH.

(portal-udar.net)