UŽR “Bolja budućnost” osiguralo školski pribori za pedeset učenika

1188
Foto: Udar arhiva

Za pedesetak učenika romske nacionalnosti i socijalno ugroženih porodica iz Tuzle, Udruženje žena Romkinja ”Bolja budućnost”, danas je podjela školski pribor za početak nove školske godine. Radi se o djeci koja žive u porodicama gdje roditelji uglavnom nisu zaposleni.

Velid Husić, jedan je  od roditelaj koji je dobio  školski pribor za njegovo troje djece. Kaže da je ovakav vid podrške od velike koristi za školovanje njegovu i mnogu drugu djecu.

„Jedna briga manje, bar za prve dane školske godine“, kaže Velid.

Ovako je i kod drugih učenika i roditelja. Zejada Mujić također školuje troje djece.
Jedno je u osnovnoj, dok su dvojica u srednjoj školi. Obzirom da je nezaposlena, djeci jedva omogući osnovne uslove za život.

„Ova pomoć i dodjela školskog pribora će im olakšati mnogo. Zahvalna sam na svemu što su omogućili da naša djeca idu dalje, da se mogu školovati, da imaju neki uspjeh u školi”, kaže Zejada za Udar.

Ovo nije prvi put da ovo Udruženje pomaže učenicima i učenicama  na ovakav način.

”Veliki je broj porodica čiji su članovi nezaposleni, ili nisu primaoci socijalne pomoći. Jako teško žive, a imaju dvoje, ili više djece. Mi stvarno pokušavamo da im svake godine pomognemo bar u ovom segmentu, te da im obezbjedimo školski pribor”, ističe Indira Bajramović, predsjednica Udruženja žena Romkinja ”Bolja budućnost” Tuzla.

Sredstva od oko 1.500 KM  za školski pribor, Udruženje je osiguralo je zahvaljujući organizaciji  Care Internacionalu Balkans, te od jednog ddijela sredstava koje je izdvojio Zicomp doo Tuzla.

(portal-udar.net)