Vakcine su najveća zdravstvena tekovina

1120
Vakcinacija djece u Kaknju (foto Unicef, dobijena dozvola za slikanje djece i objavljivanje)

Imunizacijom se godišnje spašavaju milioni života, što je prepoznato kao jedna od najuspješnijih i ekonomski najefikasnijih javnozdravstvenih intervencija na svijetu. Kako bi se podigla svijest o značaju primjene vakcina tradicionalno se svake godine posljednja sedmica aprila (ove godine od 24. do 30. aprila) obilježava kao svjetska sedmica imunizacije.

Ipak i dalje je 20 miliona djece u svijetu nevakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano. Kada je riječ o Bosni i Hercegovini neki od podataka su da 32 posto djece nije u potpunosti vakcinisano i taj broj raste. Samo je četiri posto djece Roma prošlo puni program imunizacije, što je alarmantno.

Vakcinacija je ulaganje u buduće zdravlje djece

Ljekari upozoravaju na mogućnost pojave epidemija zaraznih bolesti ukoliko imunizacijska pokrivenost najmlađe populacije i dalje ostane niska. Roditelji žele da su njihova djeca sretna, zdrava i zaštićena zbog čega se nerijetko suočavaju sa donošenjem teških odluka, a često se javlja  i nepovjerljivost prema nepoznatim i manjim poznatim stvarima i pojavama poput imunizacije. Iako je vakcinacija dokazano najdjelotvornija i najsigurnija mjera u sprječavanju zaraznih bolesti, sve veći broj roditelja nije uvjeren kako je to najbolja stvar za njihovu djecu. Prema naučnim dokazima vakcinacijom se sprečava 2.5 do 3 miliona smrti godišnje, a uz dojenje i pravilnu prehranu, prediktor je ostvarivanja maksimalnog  razvojnog potencijala djece.   #VakcineDjeluju

Oni koji odbijaju vakcinaciju obrazlažu to strahom od neželjenih reakcija, sastavom vakcina, njihovom sigurnošću, dugotrajnim efektima, interesima farmaceutske industrije i zdravstvenih profesionalaca, itd. S druge strane, odbijanje i odgađanje imunizacije dovodi do zdravstvenog rizika kako za pojedince tako i za cijelu populaciju.

Prim.dr. Amra Junuzović- Kaljić, spec. pedijatar i predsjedavajuća Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju FBiH ističe kako u kontaktu sa roditeljima savjetuju da pristupe vakcinaciji ili da dopune eventualno nedostajuće vakcine.

dr. Amra Junuzović- Kaljić
dr. Amra Junuzović- Kaljić

„Od velike je važnosti za svako dijete dobije sve vakcine iz Programa imunizacije, što mu pruža kvalitetnu zaštitu od zaraznih bolesti“, objašnjava Amra Junuzović- Kaljić.

Vakcinisanje je ne samo vlastita zaštita od zaraznih bolesti, već i čin društvene odgovornosti i solidarnosti, smatra dr. Junuzović-Kaljić.

Dodala je kako se ne smije zaboraviti da među djecom ima onih koji radi nekih stanja i bolesti, ne mogu dobiti vakcinu. Ali ako su njihovi vršnjaci vakcinisani u visokom procentu (to je onih poželjnih 95%), oni će biti junaci, zaštitinici svojih prijatelja. #VakcineDjeluju

Pedijatri trebaju detaljnije razgovarati sa roditeljima o vakcinama i važnosti redovne imunizacije

Selma i Alen Petrović iz Sarajeva, roditelji petomjesečne Mile, smatraju da je redovna imunizacija jedna od najvažnijih odluka koje roditelji donose, kao i to da se roditelji koji izbjegavaju redovnu imunizaciju kockaju sa životom vlastitog djeteta.

Prema riječima Selme vakcina baš kao i svaki drugi lijek ima i svoje negativne strane. Međutim, puno je veći rizik ako se dijete ne vakciniše.

Također, ukazala je i na to da pedijatri nedovoljno vremena ulažu u to da se roditeljima ukaže na važnost  i detalje vakcinacije.

Kao jedno od rješenja vidi i mogućnost da roditelji dobiju relevantan letak sa iscrpnim i kvalitetnim informacijma o imunizaciji, a jedan od izvora informacija kojim su se oni služili je i stranica vakcine.ba. #VakcineDjeluju

Petrovići (foto Unicef)
Petrovići (foto Unicef)

Pad stope redovne imunizacije usljed pandemije COVID-19

Pandemija COVID-19 je od samog početka uticala i na redovnu vakcinaciju djece širom svijeta, pa tako i u BiH.

Kako objašnjava dr. Junuzović-Kaljić, rizik od zaraznih bolesti se povećava što je imunizacijska pokrivenost manja.

„Kao primjer ću navesti: Morbilli (ospice) su jedna od najinfektivnijih zaraznih bolesti, te ako dijete nije zaštićeno, skoro je sigurno da će dobiti morbile ako dođe u kontakt sa virusom“, navodi dr. Junuzović-Kaljić.

Šta ako kasnite s vakcinacijom vaše djece?

Ako dijete nije uopće vakcinisano potrebno je primjeniti protokol nadoknadne vakcinacije kako bi što prije dostigli primjeran vakcinalni status djeteta u skladu sa nacionalnim kalendarom imunizacije i dobi djeteta, što će rezultirati zaštitom djeteta od vakcinopreventabilnih bolesti.

„Za svaki pojedinačan slučaj, ovisno o dobi djeteta, pravi se plan vakcinacija, uvažavajući potreban broj doza vakcina i razmak između pojedinih vakcina. Kombinacijom više vakcina u skladu sa relevantnim stručnim smjernicama moguće je skoro za svaki pojedinačan slučaj, uvažavajući medicinski opravdane kontraindikacije za vakcinaciju, postići primjeran vakcinalni status djeteta koje do tada iz određenih razloga nije uopće vakcinisano. Vakcinacija je cjeloživotna preventivna aktivnost sa dugoročnim blagodatima za zdravlje te je bitno da svaki pojedinac ima primjeran vakcinalni status“, pojašnjava prof. dr. sc. Lutvo Sporišević, specijalista pedijatar.

Također, o planu imunizacije i vakcinacije može se detaljnije pogledati na kalendaru imunizacije FBiH (//www.zzjzfbih.ba/kalendar-imunizacije-za-djecu-mladez-od-0-do-18-godina-u-2021-godini/ i  RS (//www.phi.rs.ba/pdf/sadrzaj/Kalendar%20vakcinacije,%202020.pdf)

Čekanje za imunizaciju u Kaknju (foto Unicef, dobijena dozvola za slikanje i objavljivanje djece)

Sigurnost vakcina

U Bosni i Hercegovini primjenjuju se vakcine koje su licencirane i odobrene od Evropske Medicinske Agencije (EMA), sa čijim je propisima državna regulatorna agencija u BiH uskladila postupke za registraciju vakcina. Svaka serija vakcina prolazi kroz rigorozne kontrole kvaliteta u nezavisnim laboratorijama, a proizvođač garantira da je vakcina usklađena sa propisanim standardom, koji je mnogo viši nego za većinu lijekova. Vakcina, kao i svaki drugi lijek mora da prođe kontrolu i dobije dozvolu koju izdaje Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH.  #VakcineDjeluju

Za one koji žele pročitati i naučiti više o vakcinama i imunizaciji mogu se poslužiti i sljedećim linkovima: //vakcine.ba/, //www.zzjzfbih.ba/ i //www.phi.rs.ba/