Veliki broj djece s teškoćama u razvoju nema nikakav vid podrške

535

Veliki broj djece s teškoćama u razvoju u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) nema nikakav vid podrške, pokazalo je istraživanje provedeno u okviru projekta “Servisi podrške za djecu s teškoćama u razvoju i njihove roditelje kroz terapiju senzorne integracije/rane intervencije i savjetodavnog kutka”.

Na prezentaciji rezultata tog projekta istaknuto je da je na području HNŽ-a detektirano pedesetero takve djece kojima je zatim pružen logopedski tretman i terapija senzorne integracije koja, kako je istaknuto, uvelike pomaže njihovom razvoju.

Kroz dugogodišnji rad Centra “Los Rosales” stalno osluškujemo potrebe naše djece i njihovih roditelja. Primijetili smo da veliki broj djece nije uključen ni u kakav vid podrške. Ovim projektom obuhvatili smo pedesetero djece s područja cijele Hercegovačko-neretvanske županije. Najprije smo radili istraživanje, išli smo u Prozor, Konjic, Čitluk, Stolac, i detektirali smo djecu kojima je potreban neki vid podrške – rekla je koordinatorica projekta Alma Pintula.

Dugoročni cilj je uspostava resursnog centra koji bi, među ostalim, osiguravao inkluzivno-integrativni predškolski odgoj i obrazovanje, osnovni odgoj i obrazovanje, servis podrške za roditelje, servis za ranu intervenciju i druge usluge koje su potrebne djeci s poteškoćama i njihovim roditeljima.

Terapeut senzorne integracije Salem Čamdžić kazao je kako je većina roditelja prezadovoljna što su mogli sudjelovat u ovom projektu i što se našao netko tko će pružiti profesionalnu pomoć njihovoj djeci koja do sada nisu bila uključena u takve vidove podrške.

Po njegovim riječima, rad stručnjaka s djecom koja ima imaju poremećaj senzornog funkcioniranja itekako pomaže njihovom razvoju.

U predstojećem razdoblju pokušat ćemo pronaći donatore koji bi nas podržali u sustavnom rješavanju ovoga problema, da ovi roditelji imaju gdje odvesti svoju djecu, a ne da se to rješava kroz projekte – dodao je Čamdžić.

Projekat “Servisi podrške za djecu s teškoćama u razvoju i njihove roditelje kroz terapiju senzorne integracije/rane intervencije i savjetodavnog kutka” podržan je u sklopu inicijative Stvaranje povoljnijeg okruženja za civilno društvo – EMBRACE, koji financira Vlada Kraljevine Norveške, a implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP).

(FENA)