Veliki broj Roma u Srbiji dobio krov nad glavom, puteve, vodovod…

887

Dvogodišnji projekat “Stanovanje Roma” u Srbiji zvanično je završen, a ove sedmice su predstavljeni njegovi rezultati. Za dvije godine u 11 opština u Srbiji, izgrađeno je i adaptirano više od 170 kuća i 12 stanova.

Napravljeni su putevi i kanalizacija za romska naselja a procijenjeno je da će koristi imati više od 5.000 Roma.

Šest miliona eura za domove, puteve, vodovod i kanalizaciju, stiglo je iz evropskih fondova. Uključivanje Roma u zajednicu je među prioritetima za članice EU, ali i za kandidate.

“Romi su najveća etnička manjina u Evropi, ali su idalje najdiskriminisaniji. Dostojanstveno stanovanje, obrazovanje i zapošljavanje trebalo bi uvijek biti dostupno svim Romima”, ističe Mateja Norčić Štamcar iz Delegacije Evropske unije.

Sada postoji nada da se na ovome neće zaustaviti, obzirom da je još puno toga potrebno uraditi. Procjenjuje se da je u Srbiji oko 580 romskih naselja. Bez kupatila u njima živi oko 40.000 ljudi. Više od 17.000 nema ni vodu u kući.

“Nije dovoljna samo lokalna vlast. Potrebno je i civilno društvo, važna je puna uključenost romske nacionalne manjine u lokalnoj sredini gdje se projekti sprovode”, naglasila je Suzana Paunović iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

(portal-udar.net)