Veljko Kajtazi: Slijedi nasilje

Samo nekoliko dana nakon prosvjeda u Koprivničko-križevačkoj županiji spaljeno je imanje koje su kupili Romi. Sve dok netko ne odgovara za javne napade, govor mržnje i uništavanje imovine, ti procesi neće stati

1145
24.01.2018., Zagreb - Veljko Kajtazi, zastupnik romske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru.

Saborski zastupnik o antiromskoj histeriji: Samo nekoliko dana nakon prosvjeda u Koprivničko-križevačkoj županiji spaljeno je imanje koje su kupili Romi. Sve dok netko ne odgovara za javne napade, govor mržnje i uništavanje imovine, ti procesi neće stati.

“Sedam posto stanovništva Međimurja radi 70 posto kaznenih djela”, parola je ponavljana na antiromskom prosvjedu, a ove podatke demantiralo je više medija?

-Time se detektira posljedica. Koliko su podaci točni, a koliko su percepcija, ne znam. Kad god tražite podatke o romskoj nacionalnoj manjini, dobijete odgovor da se takvi podaci u odnosu na nacionalnu pripadnost ne vode, da je to zabranjeno, no očito nije zabranjeno kad Rome treba proglasiti kriminalcima. Jedini odgovor države na događanja u Međimurju je slanje dodatnih policijskih snaga. Naravno da je potrebno i to, ali ne na ovakav način. Potreban je napor koji bi okupio sve resore, uključujući i predstavnike romske manjine, da bi se radilo na otklanjanju uzroka problema, a to država i jedinice lokalne samouprave izbjegavaju jer košta.

Kako se nakon tog prosvjeda osjeća romsko stanovništvo?

-Romska zajednica se osjeća prozvanom zbog pojedinaca. Ne znam samo kakve bi bile reakcije da su se dijelili plakati na kojima piše ‘i među Židovima ima poštenih i časnih ljudi’ ili ‘i među Hrvatima ima poštenih i časnih ljudi’. Kad se to kaže za Rome, to je u redu. Kad nas se naziva ‘ti ljudi’, to je isto u redu. Nastavit ćemo s radom i tražiti od odgovornih veće napore.

Kako komentirate izvještavanje javne televizije o protestu? Nedavno ste napustili gostovanje na HRT-u. U emisiji ‘Bujica’ na Z1 organizator protesta Tin Hrgović iskazao se netolerancijom…

-Smatram da je HRT dao previše prostora organizatorima. Javna televizija mora biti nepristrana. Kao javna televizija već ima obaveze prema nama kao manjinskim zajednicama koje ne ispunjava do kraja, tako da je ovo prilika da se na neki način iskupe. Što se tiče ‘Bujice’, bio je to još jedan sramotan ispad i niz laži. Mladog organizatora donekle mogu shvatiti jer još nije formirana ličnost i pod utjecajem voditelja može svašta reći, ali ne mogu prihvatiti da u medijima možete lagati i vrijeđati, optuživati za izdaju bez sankcija.

Kakva je Hrvatska prema Romima kao domovina?

-Sad smo se uspjeli svrstati u grupu zemalja koje javno nastupaju protiv Roma i ako se tako nastavi, sljedeće je nasilje. Samo nekoliko dana nakon prosvjeda u Koprivničko-križevačkoj županiji spaljeno je imanje koje su kupili Romi. Sve dok netko ne odgovara za javne napade, govor mržnje i uništavanje imovine, ovi procesi neće stati.

(Tekst smo preuzeli sa stranice portalnovosti.com)