Vijeća nacionalnih manjina – Položaj nacionalnih manjina sličan u cijeloj državi

895

Položaj nacionalnih manjina sličan je u cijeloj državi, a najveći problem je što se ne mogu kandidirati za određene funkcije. To bi bilo riješeno provođenjem presude Sejdić-Finci i na tome će insistirati, istaknuto je na zajedničkoj sjednici vijeća nacionalnih manjina Kantona Sarajevo, Federacije i Bosne i Hercegovine čiji je domaćin bilo Vijeće Kantona Sarajevo.

Rečeno je da su ovakvi sastanci odlična prilika da se ljudi upoznaju, te da pokušaju uspostaviti jedno koordinaciono tijelo uz pomoć kojeg će praviti planove za dalje djelovanje.

Ovo je na neki način prva zajednička sjednica, ali nadam se da neće biti i posljednja već da ćemo nastaviti raditi na rješavanju problema. Kanton Sarajevo je  nama zaista omogućio nesmetan rad i funkcioniranje kao i odličnu komunikaciju. Djelujemo kao savjetodavno tijelo Skupštine KS, dakle ne možemo “dizati ruku” i odlučivati, ali smo tu kao korektiv vlasti, možemo dati svoje ideje i da one idu u pravcu realizacije – kazao je predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina KS Davor Ebner, saopćeno je iz Press službe KS.

Predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina BiH Andrija Svatok istakao je da zakoni koji regulišu status nacionalnih manjina trebaju biti bolji.

Savjetujemo parlament da dođe do nekih korekcija zakona. Primjera radi, manjine su svrstane u kategoriju ostalih, a ni po jednom elementu ne spadaju u tu grupu, jasno su nacionalno opredijeljeni – naveo je Svatok. Dodao je da je saradnja vijeća u državi dobra te da će ona nastojati izboriti se za pravo da i manjine budu birane.

Predsjedavajuća Vijeća nacionalnih manjina FBiH Hidajeta Redžić istakla je da se ovakvim zajedničkim sjednicama može mnogo postići za napredak.

(FENA)