Vijeće Evrope traži od Češke hitnu istragu smrti Roma prilikom hapšenja

Inače, češka policija tvrdi da njihova intervencija nije bila uzrok smrti, nego droga koju je konzumirao

630

Vijeće Evrope zatražilo je danas od Češke hitnu i nezavisnu istragu smrti Roma koji je umro nakon intervencije policije u vozilu hitne pomoći, a nakon što mu je policajac klečao nekoliko minuta na vratu.

„Video snimak intervencije policije od 19. juna iz Teplica protiv Roma koji je kasnije preminuo u vozilu hitne pomoći je uznemirujući i izaziva mnogo pitanja o okolnostima ove tragedije. Romi su najveća manjina u Evropi i Vijeće Evrope se dugoročno uključuje u saradnju sa vladama i romskom zajednicom u zaštiti Roma protiv diskriminacije“, kazao je glasnogovornik Vijeća Evrope Daniel Holtgen.

Incident je izazvao lavinu komentara na društvenim mrežama a smrt ovog mladog Roma poredi se s tragičnim hapšenjem Amerikanca Georga Floyda.

Slučaj će istražiti ured češkog ombudsmena iako su policija, češki premijer Andrej Babiš i ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček stali uz policajce iz Teplica.

„Ako neko uništava automobile, agresivan je i jednog policajca čak izujeda ne može da očekuje da će prema njemu postupati u rukavicama. Zvanična obdukcija je jasno dokazala da nije umro zbog intervencije policije. Tužno je, ali normalan pristojan čovjek teško će dospjeti u sličnu situaciju“, poručio je češki premijer Andrej Babiš.

Inače, češka policija tvrdi da njihova intervencija nije bila uzrok smrti, nego droga koju je konzumirao.

Porodica stradalog mladića odbija verziju da se predozirao, kao i lokalni Romi u Teplicama koji optužuju češku policiju za njegovu smrt.

Na mjestu hapšenja pale se svijeće, donosi se cvijeće a pojavili su se i natpisi „Romski životi su važni“, po ugledu na američku parolu „Crni životi su važni“ nakon smrti Floyda.

Manje demonstracije protiv brutalnosti policije održane su u Teplicama, a za danas su najavljene i u Pragu.

(Portal Udar)