Vijeće ministara BiH će podržati romske projekte

579

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić danas je primio delegaciju Udruženja Roma „Euro Rom“ iz Tuzle, predvođenu osnivačem organizacije i gradskim vijećnikom Nedžadom Jusićem.

Povod za sastanak je bila prestižna nagrada Europske unije za integraciju Roma na zapadnom Balkanu i u Turskoj za 2023. godinu, koju je Jusić nedavno dobio u Briselu, ali i pitanja o položaju romske populacije u našoj zemlji.

Jusić i drugi članovi delegacije su upoznali Hurtića sa aktivnostima i radom ovog udruženja, koje je osnovano 2004. godine, navodeći da su do sada implementirali oko 10 miliona KM kroz različite projekte. U fokusu rada ovog udruženja je obrazovanje Roma, promocija kulturnog identiteta, stambeno zbrinjavanje, ali i druge važne oblasti.

Delegacija Udruženja Roma „Euro Rom“ je upoznala Hurtića o predstojećem obilježavanju Dana sjećanja na romske žrtve holokausta, ali i sa inicijativom i idejom da se u Tuzli izgradi romski kulturni centar,

Kako je saopćeno iz kabineta ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, Hurtić je kazao da je Vijeće ministara na jučerašnjoj sjednici donijelo Odluku o načinu korištenja grantova Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, a da su značajna sredstva predviđena za stambeno zbrinjavanje Roma, njihovo zapošljavanje, zdravstvenu zaštitu i obrazovanje. Naglasio je važnost implementacije ovih sredstava, što će doprinijeti popravljanju sveukupnog položaja romske populacije u našoj zemlji.