Vijeće nacionalnih manjina održalo sjednicu: Rasprava o budžetu i nestaloj djevojčici

Članovi Vijeća osudili odlučili su da upute dopis Tužilaštvu BiH i drugim nadležnim organima, a u cilju rasvjetljavanja slučaja nestanka Merime Mučišta iz Sarajeva, kao i kažnjavanja počinilaca ovog krivičnog djela

463

Na jučer održanoj sjednici, Vijeće nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine razmatralo je, na inicijativu člana Vijeća Nedžada Jusića, posljedice neusvajanja Zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu po nacionalne manjine u BiH.

Nakon rasprave, članovi Vijeća odlučili su da na narednu sjednicu pozovu predstavnike Ministarstva finansija i trezora BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, kako bi se razmotrile mogućnosti finansiranja Vijeća nacionalnih manjina u narednom periodu.

Na sjednici je prezentirana Informacija o slučaju desetogodišnje djevojčice Merime Mučišta iz Sarajeva, koja je nestala u avgustu ove godine.

U vezi s tom informacijom, članovi Vijeća osudili su svaki vid zloupotrebe i trgovine djecom, te odlučili da upute dopis Tužilaštvu BiH i drugim nadležnim organima, a u cilju rasvjetljavanja navedenog slučaja, kao i kažnjavanja počinilaca ovog krivičnog djela.