Vijeće učenika u akciji izgradnje inkluzivne škole

841
Foto: Udar

Danas je u Brčkom započela dvodnevna radionica za predstavnike Vijeća učenika, kao i ostale učenike iz brčanskih srednjih škola. Podršku je i ove godine pružila Misije OSCE-a u BiH i radionice su svojevrsni nastavak prošlogodišnjih aktivnosti kojima se promoviše tolerancija i prevenira diskriminacija u školskim klupama.

U fokusu edukacije u kojoj su učestvovale 4 srednje škole, stavljeno je informisanje o ulozi Vijeća učenika u izgradnji inkluzivne škole i vršnjačke edukacije, kao i o stereotipima i predrasudama koje su zastupljene u društvu i među mladima.

Mislim da je lijepo što smo se upoznali  sa problemima drugih škola, kao i o njihovom radu. S obzirom na to da su rekli da će sve te “probleme” poslati šefu Odjela za obrazovanje, vjerujem da bi se nešto od toga moglo i riješiti. Možda bi bilo dobro da se nastavi sa ovim vidom radionica, jer smatram da bi podstaklo mlade da rade i da se trude da mijenjaju sve što im smeta i što smatraju problemom u društvu, a ne da trpe zbog manjka zainteresovanosti vlasti za problem –  poručila je Marija Toljević, članica Vijeća učenika.

Za predstavnike Vijeća učenika, ovo je bila prilika da prezentuju aktivnosti koje je njihova škola uradila i da zajedno sa ostalim učenicima odluče koje su promjene potrebne u budućnosti.

(portal-udar.net)