Vijeće za regionalnu saradnju i projekt Integracije Roma obilježili Međunarodni dan Roma

322

Međunarodni dan Roma, koji se obilježava 8. aprila, vrijeme je za proslavljanje romske kulture, nasljeđa i postignuća. Putovanje Roma je obilježeno nepravdom, ali je ujedno i priča o sreći, ponosu i zadovoljstvu. Uprkos izazovima s kojima se suočavaju, Romi nastavljaju ići dalje i razvijati svoju kulturu i tradiciju. 

S obzirom da ovaj dan pruža priliku romskim organizacijama i pojedincima da povećaju svijest o Romima, tim projekta „Integracija Roma“ Vijeća za regionalnu saradnju organizirao je aktivnosti u znak proslave ovog važnog dana, počevši od premijere videa o talentovanoj Romkinji Miroslavi Živanović.

Nakon više do dvadeset godina rada kao kozmetičarka, Živanović je pokrenula sopstvenu proizvodnju prirodnih, organskih proizvoda za njegu kože i tijela pod nazivom Krasula.

– Svi moji proizvodi su registrovani i provjereni u laboratorijama, a posebno sam ponosna na najnoviji proizvod, balzam za njegu šapa kućnih ljubimaca, koji mi je otvorio nove mogućnosti u industriji njege kućnih ljubimaca – rekla je Živanović.

Skup Kultura kao inspiracija organiziran je zajedno sa Evropskim romskim institutom za umjetnost i kulturu Srbije (ERIAC Srbija) i građanskim pokretom Opre Roma Srbija u Beogradu.

Tokom skupa, u okviru panel diskusije Kultura kao inspiracija pokušalo se odgovoriti na pitanja o ulozi umjetnosti i kulture u romskom pokretu, o načinu na koji su umjetnici prisutni i vidljivi u romskom pokretu, kao i o tome kako talenat i kreativnost mogu biti inspiracija za napredak i promjene – saopćeno je iz Vijeća za regionalnu saradnju.