Više hiljada građana podržalo borbu za pravdu porodica Memić i Dragičević

547

Povodom pete godišnjice od ubistva mladića Dženana Memića i treće godišnice stradanja Davora Dragičevića danas su u Sarajevu održani protesti, dvadesti po redu, na kojima se okupilo više hiljada građana.

Okupljenima su se obratili otac i sestra Dženana Memića Muriz i Arijana, roditelji Davida Dragičevića Davor Dragičević, i Suzana Radanović, kao i advokat porodica Memić i Dragičević Ifet Feraget, kao i Enes Malkoč i Amir Agić, roditelji studentica Selme i Edite koje su ubijene u saobraćajnoj nesreći 2016. u Sarajevu. Govorila je i Amina Hodžić-Smajlović, majka Nadin Smajlović čiji roditelji tvrde da joj je uskraćeno liječenje na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

“Dosta mi je da gledam djecu političara koji ne znaju šta će od obijesti, dok smo našoj djeci kupovali cipele na kredit. A oni enormno bogati, vozaju se privatnim avionima, jedna porodica drži po 30 firmi. To je isto i u Sarajevu, Tuzli i Mostaru. Onda kažu da se narod boji izaći na ulice. Čega se boji? Šta mi mogu, ubili su mi dijete“, poručila je na današnjem skupu Radanović, Davidova majka, dodavši da se ne smije stati.

„U Banjoj Luci je ostala šaka ljudi koji se svako veče okupljaju i oni su tu. Pozdravljam ih, najjači ste. Moramo ih svako malo podsjećati da smo mi sila koje se trebaju bojati. Mi smo ti koje ćemo ih otjerati sa pozicija. Slijepljeni su za fotelje, mi ćemo im pomoći da ustanu. Oni se hrane našim strahom”, kazala je.

Govoreći o ubistvu svoje kćerke 2016. godine Malkoč je rekao da je to crna godina za porodice Malkoč, Agić i Memić.

“Hvala što se u ste došli u ovolikom broju. Svi treba da podržimo porodice Dragičević i Memić”, kazao je Malkoč.

Amir Agić je naglasio kako borbu moraju da vode institucije.

“Naše djevojke ubio je Sanjin Sefić na pješačkom prelazu. Jučer prilikom transporta u Zenicu on je pokušao da pobjegne, ali policajci su ga zaustavili u tome”, rekao je.

Prema riječima Amine Hodžić-Smajlović, glavna kantonalna tužiteljica u Sarajevu Sabina Sarajlija opstruira istrage.

“Prestanimo se miriti sa događajima i tragedijama koje nas zadešavaju. Svi zajedno odavde upozorimo i pozovimo da odstupe sa svojih pozicija i prepuste čestitim mladim ljudima da preuzmu procese. Molim vas u ime budućnosti svakog djeteta – da se niti jednom djetetu ne desi ono što se desilo mom djetetu”, kazala je Smajlović.

Ifet Feraget danas je poručio da je krajnje vrijeme da u BiH krene vladavina prava.

“Tužioci i policajci su svjesno kreirali saobraćajnu nesreću u Sarajevu i utapanje u Banjoj Luci kako bi prikrili stvarni zločin. Ako tužilac zataška ubistvo vi više ne vjerujete sistemu u kojem on radi. Kad se desi ubistvo ne trebate podnositi krivičnu prijavu, ne treba vam advokat. Ne trebate ništa raditi, država je dužna da provede istragu, ali države nema”, kazao  je Feraget, dodavši da su ovo dva jednostavna slučaja od kojih su korumpirani tužioci i policajci napravili veleslučajeve u kojima se mora istrajti do kraja te da će oni promijeniti sistem.

Ifet Feraget
Ifet Feraget

Arijana Memić, sestra stradalog Dženana Memića, je tokom današnjih protesta u Sarajevu obrazložila zbog čega su ovi protesti bitni.

“Ovo nije borba samo za Dženana i Davida, nego za svu našu djecu. Protesti su značajni, jer su 20. – 20 puta smo morali izaći na ulicu da tražimo pravdu. Značajni su, jer je ovoliki broj vas došao. Značajni su, jer su označili pobjedu oca Muriza nad korumpiranim sistemom”, kazala je Memić.

Arijana Memić
Arijana Memić

“Na našem slučaju su radile sve pravosudne institucije. Svi su oni imali priliku, barem jednu, da rade po zakonu, časno i pošteno. Ništa drugo im nismo tražili. Mnogi su od njih te prilike prokockali. Imali smo druge ciljeve. Rekli smo im: Možete kako hoćete, ali nećete dokle želite”, istakla je.

Memić je ponovila tvrdnju da je njen brat ubijen i da u to više nema sumnje. Pita se da li bi državno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv pet osoba da su njen otac Muriz i ona šutjeli.

Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića u današnjem obražanju se zahvalio svima koji su podržali i podržavaju njihovu borbu.

“Hvala svima što vidim danas BiH ujedinjenu. Malo mi je teško poslije svih ovih dešavanja, što narod pada u nesvijest, ali sabrat ću se. Uvijek mi je ta hitna u glavi, kada je trebala Dženanu. Svi znate, pet i po godina koliko se borimo. I evo na šta smo spremni, da dođete iz svih krajeva, da tražimo pravdu na ulici umjesto da to uradi država”, rekao je, dodavši kako je danas došlo 20. autobusa iz svih krajeva BiH.

Muriz Memić je na kraju današnjih protesta kojima je prisustvovalo nekoliko hiljada građana u centru Sarajeva pročitao zahtjeve.

Zahtjevi su:

Otvaranje istrage u Tužilaštvu BiH za ubistvo Dženana Memića i Davida Dragičevića u što kraćem roku

Prijem na sastanak kod predsjednika Ustavnog suda BiH i predsjednika VSTV-a u roku od 7 dana

Prijem kod glavnog federalnog tužitelja u roku od 7 dana

Suspenzija i procesuiranje Sabine Sarajlije s pozicije glavne tužiteljice Tužilaštva KS u roku od 30 dana i Dalibora Vreće, tužitelja Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci.

Suspenzija i procesuiranje Dalide Burzić s pozicije sutkinje Suda BiH u roku od mjesec dana

“Vjerujem da će ovo shvatiti ozbiljno. U ovom trenutku, gledajući ovu masu, razmišljam da vas pozovem da idemo u šetnju. Ovo nije najavljeno, ali znam da ćete ispoštovati moju borbu. Idemo, mirno i dostojanstveno”, rekao je Memić nakon čega su građani stali iza njega i krenuli u šetnju prema Trgu BiH.

Dženan Memić je stradao 8. februara 2016. godine dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži, a sedam dana kasnije je preminuo. David Dragičević je nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas, u Banjoj Luci.