Više od 9,2 miliona cyber napada u BiH samo tokom novembra 2022. godine

296
Predstavljanje izvještaja o cyber prijetnjama. Foto: Vanja Cerimagic (CSEC)
Predstavljanje izvještaja o cyber prijetnjama. Foto: Vanja Cerimagic (CSEC)

Tokom samo jednog mjeseca, u Bosni i Hercegovini je zabilježeno skoro deset miliona cyber napada, a državi i dalje nedostaju ključne strategije, propisi i sposobnost da zaštiti građane i kompanije, rečeno je tokom predstavljanja rezultata prvog izvještaja o cyber prijetnjama članovima Parlamentarne skupštine BiH kome su prisustvovali ministrica u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva baronesa Neville-Rolfe i britanski ambasador Julian Reilly.

Kako izvještava BIRN, podaci iz izvještaja o prijetnjama pokazuju da je u BiH zabilježeno više od 9,2 miliona različitih cyber napada samo tokom novembra 2022. godine, a bili su usmjereni protiv širokog spektra meta. To pokazuje značajnu ranjivost građana, poduzeća i institucija na prijetnje cyber sigurnosti, i to u nedostatku usklađenih strategija, usmjerenih propisa i savremenih sposobnosti za odgovor na cyber napade ili zaštitu od njih.

To su rezultati prvog izvještaja kojim se procjenjuju prijetnje cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini, čiji su autori Centar za izvrsnost u cyber sigurnosti (CSEC) i Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

“Prvi bosanskohercegovački izvještaj o cyber prijetnjama pokazuje da su bh. institucije, kompanije i šira javnost krajnje osjetljivi na napade i ometanje na mreži iz cijelog svijeta”, kazala je baronesa Neville-Rolfe.

“Napadi se broje u milionima, i već stvaraju troškove poduzećima, nanose štetu institucijama, te iskorištavaju javnost”, istakla je Neville-Rolfe i izrazila nadu da će u budućnosti ova tema biti više raspravljana i tražena rješenja radi zaštite cijelog društva.

U izvještaju koji su pripremili CSEC i BIRN BiH procjenjuju se razmjere cyber prijetnji u BiH, te se naglašava rastuća potreba hitnog odgovora vlasti.

Izvještaj je predstavljen članovima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, čiji su sistemi bili metom napada prošle godine, klubovima za evropske integracije i sigurnost, raznim nivoima zakonodavnih tijela u BiH, a o njemu se raspravljalo s nizom cyber stručnjaka.

CSEC je uz pomoć i podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva pratio broj napada koristeći dva uređaja koji oponašaju digitalnu metu. Najčešći zabilježeni oblik cyber napada bili su distribuirani napadi uskraćivanjem usluga (DDoS), koji nastoje onemogućiti ili ometati funkcioniranje IT sistema bombardirajući ga istovremeno iz mnogo različitih izvora. CSEC je samo u novembru zabilježio 3,8 miliona DDoS napada u BiH. Mediji u BiH bili su česte mete takvih napada. Osim DDoS napada, napadači su često pokušavali kontrolirati kompjutere, kao i iskorištavati razne baze podataka i uređaje sa Android operativnim sistemom.

S obzirom da su za praćenje napada korištena samo dva uređaja, pokrivenost ovim izvještajem o prijetnjama nije sveobuhvatna – pretpostavlja se da je ukupni broj napada daleko veći.