Visoko: Obilježen Međunarodni dan srednjoškolaca

1380
Foto: visoko.co.ba

Srednjoškolci Grada Visoko organizovali su danas mirovnu šetnju sa ciljem da se posveti veća pažnja srednjoškolcima, njihovom miru i zadovoljstvu, te na taj način obilježili 17. novembar, Međunarodni dan srednjoškolaca, dan kada srednjoškolci cijelog svijeta stavljaju fokus javnosti na svoje probleme.

Međunarodni dan srednjoškolaca se svake godine obilježi nekom aktivnošću u organizaciji Mreže vijeća učenika. Kao i prethodnih godina, ova aktivnost je  dobila naziv “Tri glave jedan um”, koji predstavlja želju srednjoškolaca da žive u zajedništvu, miru i skladu – rekla je Amila Slijepčević, učenica trećeg razreda Gimnazije “Visoko” i predsjednica Vijeća učenika Gimnazije “Visoko”.

U ovoj aktivnosti učestvovale su tri srednje škole sa područja Grada Visoko. Srednjoškolci su tokom te aktivnosti nosili transparente, te pričali o svojim obavezama, pravima i Međunarodnom danu srednjoškolaca. Učenici su transparentima i brojnim porukama prikazali most sa tri luka što simbolizira jedinstvo, prijateljstvo i snagu. Simulaciju ubijanja srednjoškolaca je napravila Franjevačka klasična gimnazija kao podsjećanje na razlog zbog kojeg se obilježava Međunarodni dan srednjoškolaca.

-Živimo u zajednici u kojoj je mnogo stvari različito, od škola koje pohađamo, religije, nacionalnosti, a i predsjedništvo Bosne i Hercegovine ima tri predstavnika pa smo željeli pokazati da su srednjoškolci oni koji uče i rade na tome da se sve razlike prigrle i poštuju kao takve, a ne da se ističu. Zadovoljni smo našim zajedničkim radom, trudom i porukom koju smo prenijeli – poručila je Amila.

(portal-udar.net)