VISOKO: Za probleme romske zajednice, institucije nemaju sluha

1507
Foto: Asocijacija mladih Roma "AKSIOM"

U toku realizacije projekta “Platforma za dijalog u romskim zajednicama” Asocijacija mladih Roma “Aksiom” je kroz razgovor sa mještanima romskih zajednica pokušala definisati prioritetne probleme. Ovo nimalo nije bio jednostavan zadatak, s obzirom na to da su problem koji muče pripadnike romske nacionalnosti mnogobrojni.

Zdravstvo, stambeno zbrinjavanje, obrazovanje, zapošljavanje, najveći su problemi Roma i Romkinja u Visokom, sa kojima je gotovo svakodnevno razgovarala Medina Spahić, članica Asocijacije mladih Roma “Aksiom”.

-Romska zajednica se i ove, kao i prethodnih godina, susreće sa istim problemima, a to su posao, zdravstvo i stambena izgradnja. U razgovoru sa ljudima iz zajednice mogu sa sigurnošću reći da su svi razočarani, jer su se mnogo puta ponadali da će se zaista riješiti makar jedan konkretan problem, ali nikada do kraja nije ništa urađeno – kaže Medina Spahić.

Zbog određenih mjera predostrožnosti od zaraze korona virusom nisu mogli raditi, zarađivati i hraniti svoje porodice.

Prethodna godina, odnosno pandemija korona virusa dodatno je ugrozila ove ugrožene ljudi. Onemogućila im je bilo kakvu zaradu.

-U razgovoru sa ljudima iz romske zajednice, zaključila sam da našoj zajednici nije posvećena veća pažnja tokom pandemije, iako smo svi svjesni da se većina bavi skupljanjem sirovina, prodajom polovne robe, da žive u lošim uslovima, te da tako postoji i veća mogućnost da se zaraze – rekla je Medina Spahić.

Emil Zelihić, stanovnik Visokog, ističe da zbog određenih mjera predostrožnosti od zaraze korona virusa, nisu mogli raditi, zarađivati i hraniti svoje porodice.

-Zbog ove pandemije sve što smo radili ne smijemo više raditi, jer je veliki rizik da se i mi sami zarazimo, pa tako i našu djecu. Ja sam prije pandemije išao i prositi, raditi kod ljudi sve što mi kažu, ali da zaradim i da taj novac mogu donijeti kući – kaže Emil Zelihić.

Njegova supruga Hazema Zelihić, kaže da su se prije pandemije korona virusa i uspjevali nekako snaći, na razne načine, a sada je to postalo nemoguće.

Najveći problem u našoj zajednici jeste posao i zdravstvo, prije pandemije smo svi mogli na neki način nešto zaraditi, ali sada je nemoguće. Na koji način onda da živimo i da svoju porodicu hranimo… – istiće Hazema Zelihić.

Ko je nadležan za rješavanje romskih problema?

Romi i Romkinje u Visokom se svakodnevno obraćaju institucijama koje su nadležne za rješavanje njihovih problema, međutim saradnja izostaje. Nadležne institucije u Visokom smatraju da su za rješavanje romskih problema nadležna romska nevladina udruženja.

Medina Spahić kaže da svakodnevno slušaju iste priče, te da od lokalnih instititucija uvijek dobiju isti odgovor koji glasi “romsko udruženje”.

Svakodnevno slušam iste priče, a to jeste da saradnje između lokalnih institucija i romskog stanovništva pa gotovo i nema. Većina Roma, koja se obrati negdje za neku pomoć ili pri završavanju nekih dokumenata bude upućen na istu adresu: ROMSKO UDRUŽENJE – dodaje Medina Spahić.

I Emil Zelihić istog je stava kao i Medina Spahić, i kaže da je to uobičajna praksa lokalnih institucija.

Institucije i osobe koje zastupaju nas mogu itekako više pomoći našoj zajednici, a ne samo po potrebi da dolaze. Također trebaju da se suzbiju predrasude i da prestanu za svako naše pitanje da nas šalju do tzv. „naših organizacija“, nego da na nas gledaju kao i sve ostale građane – kaže Emil Zelihić.

Medina je poručila da je sve ovo veoma strašno, jer su i Romi i Romkinje građani kao i svi ostali, te da niko ne bi trebao imati razlog da ljude dijeli po nacionalnosti.

(portal-udar.net)