VITEZ: Petnaest romske djece upisano u prvi razred osnovne škole

1198
Foto: Udruženje "Jačanje-Zuralipe", arhiva

Jedno od najaktivnijih udruženja Roma na području središnje Bosne, Jačanje-Zuralipe iz Viteza, u partnerstvu sa Udruženjem žena Romkinja Centar za majke „Izvor života“, intenzivno radi na projektima inkluzije romske djece u osnovno obrazovanje u Općini Vitez, kao i poboljšanju školskog uspjeha romske djece i uključivanju roditelja u obrazovni proces njihove djece.

Uspjeli smo sada upisati 15 učenika u osnovno obrazovanje, tj. u prvi razred. Inače mi radimo sa Romskim obrazovnim fondom REF-om, organizacijom koja nas podržava u projektima, radimo u osnovnoj školi u Vitezu, imamo 55 učenika koji redovno sad pohađaju nastavu, ali imamo i dodatnu nastavu tako da su uključena i 4 nastavnika – kazao je za Udar predsjednik Udruženja Jačanje Zuralipe, Sabahudin Tahirović.

Dodao je da djeca u školi imaju sendviče, školski pribor i Rom medijatora, i da se sve radi preko Romskog obrazovnog fonda.

REF organizacija nas je podržala u svemu ovome, kao i Evropska unija, djeca su nam u posljednje vrijeme poboljšala uspjeh, a sada ćemo biti bogatiji za 15 novih učenika – rekao nam je Tahirović.

REF je također pomogao i sa prehrambenim paketima za djecu iz 32 porodice, a prema riječima predsjednika Udruženja Roma Jačanje Zuralipe to su bili jedni od najvećih i najboljih paketa, vrijednih po 72 eura.

Naše Udruženje pomaže i pri zapošljavanju, stambenom zbrinjavanju, obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti…radimo na svemu što je potrebno – napomenuo je Tahirović.

(portal-udar.net)