Vlada BD i ove godine izdvaja sredstva za stambeno zbrinjavanje Roma

923
Vlada BD (Foto: vlada.bdcentral.net)

Vlada Brčko distrikta BiH održala je protekle sedmice vanrednu sjednicu na kojoj su usvojeni amandmani gradonačelnika na Prijedlog budžeta Brčko distrikta BiH za 2021. godinu. Jedna od tačaka istaknutih ovom sjednicom odnosila se na izdvajanje novčanih sredstava za stambeno zbrinjavanje Roma.

Na ovaj način, aktuelni gradonačelnik Brčko Distrikta, Esed Kadrić, obavezao se riješavati stambeno pitanje romske zajednice koja je u ovom gradu prepoznata kao najbrojnija.

Bitno je napomenuti da BD svake godine izdvaja sredstva za za stambeno zbrinjavanje, odnosno sredstva za izgradnju i sanaciju stambenih objekata za socijalne kategorije u koje spada i romska kategorija.

Međutim, ono što još uvijek nije poznato javnosti jeste i pitanje da li će se ove godine efektivno započeti sa realizaciom CEP II projekta, koji podsjećamo, ima za svrhu izmještanje stanovnika humanitarnog naselja Prutače, o kojem smo u nekoliko navrata izvještavali.

Podsjećamo da su prije 2 godine Vlada Brčko distrikta i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH osigurali sredstva za izgradnju i sanaciju 25 objekata.

Od trenutnih projekata na području Brčkog, aktelan je onaj gde se gradi 5 kuća za romske porodice, čija izgradnja se finansira sredstvima Ministarstva za izbjegla i raseljena lica BD i Vlade BD.

(Portal Udaar)