Vlada Brčkog izdvaja novac za gradnju kuće preživjelim članovima porodice Salihović

294

Na danas održanoj 49. redovnoj sjednici, Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine odobrila je Odluku o rebalansu Budžeta Brčko distrikta BiH za 2022. godinu u iznosu od 27.855.000,00 KM.

Ovo je novinarima saopćio gradonačelnik Esed Kadrić koji je na konferenciji za medije podsjetio da su sredstva iz rebalansa, između ostalog, planirana za podsticaj u poljoprivredi, za eksproprijaciju te za povećanje sredstava za smještaj studenata u studentske domove.

„Potrebno je istaknuti da smo se opredijelili da osiguramo donaciju za utrošak električne energije aktivnim potrošačima iz kategorije domaćinstava u vidu novčanog transfera prema JP Komunalno Brčko kako bismo dali podršku u ovom vremenu silnih poskupljenja i subvencionirali struju domaćinstvima. U saradnji s ovim preduzećem napravit ćemo određene kriterije za realizaciju tih sredstava i smatramo da će ovaj vid podrške imati značajan efekat“, kazao je gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić.

Za oblast sporta i funkcionisanje sportskih kolektiva predviđeno je dodatno izdvajanje sredstava od 1.000.000,00 KM radi saniranja negativnih posljedica s kojima su se suočili sportski kolektivi u protekloj godini. Rebalansom su obuhvaćena sredstva kojim će se supstituirati ljekari koji se nalaze na specijalizaciji, odnosno zaposlenje mladih ljekara do njihovog povratka.

„Nastavljamo s podrškama u finansiranju Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH, Radio-novinsku izdavačku ustanovu Radio Brčko kao i za Razvojno-garantni fond, odnosno Jedinice za implementaciju međunarodnih projekata. U ovom prijedlogu stoji transfer prema Fondu zdravstvenog osiguranja za nabavku senzora za mjerenje šećera za osobe oboljele od dijabetesa“, dodao je Kadrić.

U izmjene budžeta uvrštena su sredstva za program subvencioniranja dijela kamata za kupovinu prve nekretnine, rekonstrukciju odjeljenja pedijatrije, izgradnju nedostajućih sportskih dvorana za osnovne škole.

Kako je naveo u svom obraćanju gradonačelnik Kadrić, predviđena su sredstva za izgradnju stambenog objekta u MZ Brka za smještaj preživjelih članova porodice Salihović, čiji su srodnici stradali u požaru, a značajni iznosi izdvojeni su i za projekat deminiranja, nabavku vatrogasnih vozila te revitalizaciju kulturno-historijskih spomenika i objekta.

Podsjetimo, u oktobru prošle godine požar je zahvatio stambeni objekat u Brčkom, u kojem je živjela romska porodica Salihović. U požaru je stradalo sedam članova ove porodice, među kojima troje djece. Požar su prouzrokovale svijeće koje su ovi ljudi palili jer nisu imali struje.