Vlada obezbjedila sredstva za penzionisanje 44 rudara RMU Zenica

1623
RMU Zenica (Foto: Elektroprivreda BiH)

Nakon dvodnevnog štrajka glađu zeničkih rudara, koji su zahtjevali da se riješi problem penzionisanja 44 rudara, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na hitnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela Odluku o odobravanju raspodjele dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH. Sredstvima je izvršena uplata doprinosa za 44 radnika JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica koji su stekli uslove za odlazak u penziju.

Za odlazak u penziju svih komorata RMU Zenica koji su stekli uslove za odlazak u penziju, potrebno je ukupno 3,6 miliona KM. Kada se odbije ono što je odobrila Vlada FBiH ostalo je još da se obezbijedi 1,1 milion KM.

Uprava rudnika obećala je i rješavanje problema penzionisanja i za preostalih 118 rudara.

“Nakon što je Vlada Federacije BiH za 44 penzionera dala uvjerenje o uplati doprinosa naredne sedmice, Uprava društva je došla s informacijom da će i oni imati novac za preostali dio rudara naredne sedmice. Penzionisani rudari koji su štrajkovali glađu oko 19 sati su donijeli odluku o zamrzavanju štrajka glađu i štrajka upozorenja“, rekao je Nijaz Vardo, predsjednik sindikata RMU Zenica.

Te je dodao je da ne zna koje će mjere rudari poduzeti nakon 22. januara ako im se ne ispune obećanja i ne realiziraju aktivnosti koje su danas obećane.

U toku ovog štrajka nekoliko rudara je teško oboljelo i bila im je ukazana hitna medicinska pomoć.

(portal-udar.net)