Vrijedni Pažnje – Pokret protiv zanemarivanja djece

Samo u protekloj godini, blizu 23 hiljada djevojčica i dječaka su sudjelovali u aktivnostima kampanje Vrijedni pažnje, dok je preko 10 hiljada profesionalaca obučeno o temi zanemarivanja dijece, a 150 volontera je prošlo trening o zaštiti djece od nasilja i zanemarivanja

1034
Foto: Ajdin Husika

Da još uvijek postoje mladi ljudi koji su spremni mijenjati stanje u Bosni i Hercegovini, te stvoriti sigurniji i ljepši svijet, pokazali su predstavnici 17 omladinskih udruženja iz 14 različitih opština.

Njih tridesetoro, posljednjegi vikenda novembra, okupilo se na Vlašiću, gdje je održan prvi sastanak za sve članove i članice pokreta Vrijedni pažnje.

Susret je počeo osvrtom na proteklu godinu i aktivnostima kojima se promovirao Pokret, a završio usvajanjem Strateškog plana Pokreta i kampanje Vrijedni pažnje za period od 2020-2023. godine, te potpisivanjem memoranduma o međusobnoj saradnji.

Sam Pokret, okupio oko jedne ideje – zaustaviti zanemarivanje djece u BiH, a prvobitno da se probudi svijest kod građana o zanemarivanju i nasilju nad djecom u BiH.

Tarik Čolo (Foto: Ajdin Husika)

Poziv da se uključimo i prilika da skupa sa World Visionom u Bosni i Hercegovini dizajniramo ovu kampanju, za nas je bila potvrda da je naše mišljenje važno, te da se mora raditi na kreiranju rješenja ovog problema. Mladi u Bosni i Hercegovini iz različitih zajednica, rame uz rame sa World Visionom, došli na ideju da se pokrene incijativa za osnivanje pokreta i upravo to je bila ideja mladih iz BIH – rekao je Tarik Čolo član koji je u Pokretu od samog osnivanja.

Samo u protekloj godini, blizu 23 hiljada djevojčica i dječaka su sudjelovali u aktivnostima kampanje Vrijedni pažnje, dok je preko 10 hiljada profesionalaca obučeno o temi zanemarivanja dijece, a 150 volontera je prošlo trening o zaštiti djece od nasilja i zanemarivanja.

Takođe, 14 partnerskih organizacija sudjelovalo je u kampanji kroz 15 visoko profitnih događaja i incijativa koje su ralizovane.

Josip Milanović (Foto: privatna arhiva)

Pokret planira u budućnosti raditi mnogo zanimljivih stvari, ali ono što je najbitnije, jeste da mladi koji su dio pokreta i dalje vjeruju u ono što rade i osjećaju potrebu za onim što rade, bez obzira na aktivnosti pokreta. Razne akcije, medijske kampanje, radionice, susreti, samo su dio onoga što će se u budućnosti nastaviti raditi, a sve je to zaista vrijedno pažnje – rekao je Josip Milanović, član pokreta i djelatnik u Nadbiskupskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Od 17 udruženja koji su članovi pokreta, dva udruženja, iz Prnjavora i Kaknja, su romska udruženja.

Potpisivanje Memoranduma za mene predstavlja jedan veliki korak u borbi protiv nasilja nad djecom, a posebno zanemarivanja. Ovo je uveritra za velike akcije i projekte što će osigurati sigurniju budućnost naše djece. Priključio sam se Pokretu, jer vidim puno potencijala da se promovišu i osiguraju dječija prav širom Bosne i  Hercegovine – rekao je Emin Fafulić iz Udruženja Centar za integraciju Roma Kakanj.

Emin Fafulić (Foto: Ajdin Husika)

Povodom Svjetskog dana Volonterizma, koji se obilježava 5. decembra, mladi iz pokreta Vrijedni pažnje najavili su program i aktivnosti u više od 10 lokalnih zajednica u BiH, te poručuju da smo svi mi Vrijedi pažnje.

(portal-udar.net)