Vučić uputio Skupštini Beograda prijedlog da se dio savskog šetališta nazove obalom jasenovačkih žrtava

Bilo je to svojevrsno središte genocida počinjenog nad pripadnicima našeg srpskog naroda, ali i Holokausta i Samudaripena (genocid nad Romima) na prostorima tada ratom zahvaćenje Kraljevine Jugoslavije, navodi se između ostalog u Vučićevoj inicijativi.

356
Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je, u svojstvu građanina, inicijativu Skupštini Grada Beograda, da se dio savskog šetališta nazove obalom jasenovačkih žrtava.

„Poštovani članovi komisije, potreba da pamtimo i od istorijskog i ljudskog zaborava, štitimo uspomenu na naše stradalnike iz sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu tokom trajanja zloglasne i po mnogim svojim posljedicama monstruozne Nezavisne Države Hrvatske, obavezuje nas da naše znanje utemeljimo u činjenicama, a da u javni prostor kao trajne vrijednosti unesemo imenitelje koji će nas svakodnevno podsjećati i opominjati na njihovu žrtvu. Sistem koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu, koji je funkcionisao u okviru NDH predstavlja najstrašniji simbol stradanja, srpskog, jevrejskog, romskog, kao i drugih naroda tokom trajanja Drugog svjetskog rata na području Jugoslavije“, navodi se u inicijativi.

Dalje se dodaje da Jasenovac i danas, punih osamdeset godina nakon njegovog uspostavljanja, ostaje ljudskom umu nepojmljivo stratište, i gubilište nevinih.

„Bilo je to svojevrsno središte genocida počinjenog nad pripadnicima našeg srpskog naroda, ali i Holokausta i Samudaripena (genocid nad Romima) na prostorima tada ratom zahvaćenje Kraljevine Jugoslavije. Osjećajući ljudsku potrebu da, tokom ove tužne 80. godišnjice uspostavljanja tog najstrašnijeg gubilišta na nekadašnjim jugoslovenskim i jednog od najužasnijih na sveukupnim evropskim prostorima tokom Drugog svjetskog rata, u svojstvu građanina Republike Srbije doprinesem očuvanju sjećanja na njihovu nevinu žrtvu, a nakon obavljenih konsultacija sa stručnjacima Muzeja žrtava genocida, upućujem zvaničan prijedlog da se lijeva obala rijeke Save, na potezu od mosta Gazela pa sve do Brankovog mosta, nazove Obalom jasenovačkih žrtava“, napisao je Vučić.

Ako Komisija usvoji ovaj prijedlog, to će značiti da će se u Beogradu prvi put na ovaj način odati počast ubijenim u zloglasnom ustaškom logoru, a koji u glavnom gradu srbije nemaju nijedno obilježje niti ulicu.