Whoopi Goldberg suspendovana iz emisije zbog izjava o holokaustu

349

Američka glumica Whoopi Goldberg suspendovana je na dvije sedmice iz ABC-jeve emisije “The View” koju vodi, jer je dan ranije kazala da holokaust nije bio utemeljen na rasizmu, objavila je voditeljica odjela za vijesti Kim Godwin.

Unatoč tome što se 66-godišnja Goldberg dva puta izvinila zbog izjave koja je izazvala gnjev i kritike javnosti, najprije u ponedjeljak u emisiji “The Late Show”, a potom ponovo u sljedećoj emisiji “The View” u utorak ujutro, predsjednica ABC Newsa je pojasnila kako smatra da to nije dovoljno.

“Odmah stupa na snagu – suspendiram Whoopi Goldberg na dvije sedmice zbog njenih pogrešnih i štetnih komentara”, kazala je Godwin.

“Iako se Whoopi izvinila, zamolila sam je da izdvoji malo vremena te da razmisli i shvati kakav utjecaj mogu imati njene izjave.“

Tema holokausta pokrenuta je u emisiji kada se raspravljalo o odluci škole u Tennesseeju da iz nastavnog programa izbaci roman iz 1986. “Maus: A Survivor’s Tale”, koji govori o nacističkim logorima iz Drugog svjetskog rata. Pritom je Whoopi rekla da holokaust nema veze s rasizmom.

“Radi se o nadmoći bijelaca. Oni su počinili zločine nad židovima i Romima”, kazala je njena kolegica Ana Navarro, na što je Goldberg rekla da se radi o “dvjema grupama bijelaca”.

“U današnjoj sam emisiji rekla da holokaust nije bio utemeljen na rasizmu, nego da je riječ o ‘čovjekovoj nečovječnosti prema čovjeku’. Trebala sam reći da se radilo o objema ovim stvarima. Jevrejski narod širom svijeta uvijek je imao moju podršku i tako će i ostati. Žao mi je zbog boli koju sam prouzročila”, rekla je u isprici Goldberg.