Wigemark: Nadamo se da će se izborni rezultati poštovati

908
Lars-Gunnar Wigemark (Foto: Udar arhiva)

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark je prilikom posjete jednom biračkom mjestu u Sarajevu izjavio da je ovo vrlo važan dan za BiH.

Izrazio je nadu da neće biti preveliki broj neregularnosti i manipulacija u ovom izbornom ciklusu.

“Nadamo se da će se izborni rezultati poštovati i da će u relativno kratkom vremenskom roku biti formirane vlade i zakonodavna tijela, što je prije moguće. Da bi se to desilo, bit će potrebno da se postigne kompromis, bit će potrebno pregovarati, a iznad svega potrebna je volja da se iznađe rješenje koje je svima dovoljno prihvatljivo“, rekao je Wigemark.

On je dodao da će Evropska unija nastaviti pratiti izborni proces, prije svega putem kolega iz ODIHR-a, koji će sa svojom ocjenom izbora izaći sutra popodne, ali i od nekih drugih izvora kao što su, na primjer, kolege iz mreže nevladinih organizacija “Pod lupom“.

“Ono što mi oni prenose u razgovoru je da se, ako ništa, ove godine bilježi jedan aktivniji interes generalno i građana za izbore i za praćenje izbora”, rekao je ambasador Wigemark.

(portal-udar.net/agencije)