Womann.Comm konferencija: ŽENE ČINE 48 POSTO RADNE SNAGE, ALI IH NEMA NA POZICIJAMA ODLUČIVANJA

377
Konferencija Woman comm (foto: Udar)
Konferencija Woman comm (foto: Udar)

U Sarajevu, je održana prva Womann.Comm konferencija pod nazivom #skyisnotalimit. Tokom dva konferencijska dana 20 najuticajnijih sručnjakinja i entuzijastica iz svijeta markeringa, PR-a i medija, iz Bosne i Hercegovine, regije I svijeta su raspravljali u komunikacionim izazovima.

“Zajedno pokazujemo koliku snagu ima komunikacijska industrija”- poručila je Irena Miličević Vukoja, organizatorica konferencije.

Svojim izlaganjem konferenciju je otvorila Aleksandra Dilevska, CEO publicis Groupe Sjeverna Makedonija I Hrvatska I COO Publicis Grupe Adriatics, koja je govorila o tome koliko su žene daleko od vrha:

“Žene su 48% dio radne snage, negdje oko 25% do 30% na menadžerskim pozicijama, ali ih nema na ključnim pozicijama odlučivanja u biznisu. To su važne pozicije na kojima žene, sa svojim potencijalom, mogu doprinjeti biznisu i uopšte afirmaciji potencijala žena”- rekla je Dilevska koja je simbolično istakla “kako je potrebno još 151 godina kako bi žene izjednačile svoja prava sa muškarcima u biznisu”.

Nina Lalić, vlasnica Creative strategy agencije “BRIEF AGENCY” iz San Franciska, čiji je jedan od klijenata bio i Steve Jobs, govorila je o tajnama uspjeha. Njena tema nosila je naslov “prettysmart”, a rečenica koju su mnogi prisutni zapisali I koja ih je inspirisala je – “Lijepo znači da si vizuelno integrisan sa svojom suštinom. Svako ko je autentičan je prelijep”.

Womann.Com je prva konferencija u Adriatic regiji koja je imala za cilj da okupi sve ljubitelje komunikacijske industrije sa posebnim fokusom na žene, da ih educira, umreži i zabavi. Pomenuta konferencija je događaj najvišeg nivoa, a vrhunac dvodnevnog događaja je bila gala svečanost na kojoj su proglašene najuspješnije žene u komunikacijskoj industriji BiH, žene koje su dale u predhodnim godinama najveći doprinos ovoj djelatnosti.

Womann of the Year nagrade su dobile Zvezdana Žujo – “special star”, Nađa Lutvikadić Fočo – “marketing star”, Brankica Janković – “agency star”, Melisa Čengić – “rising star” i Alena Kulenović Delić – “PR star”.

“Sa velikim uživanjem pratila sam predavanja vodećih stručnjaka industrije, dok je puno radosti I uzbuđenja u meni izazvala nagrada koju sam osvojila”- poručila je Alena Kulenović Delić, PR Director u McCann Sarajevo.

Alena Kulenović Delić (privatna FB arhiva)
Alena Kulenović Delić (privatna FB arhiva)

Na konferenciji u panelima, networkingu i predavanjima prisustvovalo je više od dvije stotine posjetilaca, a posjetioci su imali priliku uživati u ostatku večeri uz koncert Petra Graše.

Iz Womann.Comm ističu da se u svijetu vodi žestoka borba za ravnopravnost žena u komunikacijskoj industriji, ali da u Adriatic regiji, žene gotovo potpuno ranopravne. Uspješno vode marketing i PR agencije, upravljaju marketing budžetima kompanija i vode marketing odjele medija. Stoga je nastalo Woman.Comm, društvo koje okuplja žene u komunikacijskoj industriji regije kako bi korištenjem zajedničke sinergije još više ojačale svoju ulogu i transformirale komunikacijsku industriju čineći je boljom i uspješnijom.