ZA EFIKASNIJE OBRAZOVANJE: Visočki osnovci dobili tablete i internet pakete

805
Sa jučerašnje podjele tableta i internet paketa (Foto: Udar)

U sklopu projekta „Napredna tehnologija za efikasno obrazovanje romske djece od predškolskog do završetka srednjoškolskog obrazovanja u BiH“, jučer je izvršena podjela tableta učenicima prvih i drugih razreda osnovnih škola sa području Grada Visoko.

Zbog novonastale situacije zbog Korona virusa, život je postao za svakog otežan, pa tako i za učenike. S obzirom na to da se nastava odvija online, za većinu djece romske populacije je to problem, jer nemaju preko čega pratiti nastavu, niti imaju pristup internetu.

Romski obrazovni fond podržava aktivnosti koje doprinose kvalitetnom inkluzivnom obrazovanju  na svim nivoima, tako da su i ovaj put podržali projekat, koji se implementira na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.Udruženje  Roma „Euro Rom“ Tuzla je posjetilo jučer grad Visoko, gdje su izvršili podjelu tableta i internet paketa za djecu romske poulacije.

Po prvi put da pet romskih organizacija naprave konzorcijum i da apliciraju sa jednim projektom i na našu sreću uspjeli smo dobiti pomenuti projekat od Romskog obrazovnog fonda u vrijednosti oko 40.000 eura i u sklopu s tim smo nabavili 239 tableta, koji će se podijeliti na različitim lokacijama u BiH“, izjavio je Nedžad Jusić, projekt menadžer.

Projekat  „Napredna tehnologija za efikasno obrazovanje romske djece od predškolskog do završetka srednjoškolskog obrazovanja u BiH“ se implementira na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Ovim projektom je obezbijeđeno 239 tableta i internet paketa za romsku djecu iz TK, ZDK, SRK, KS i RS.

Učenicima prvih i drugih razreda, te jednoj učenici srednje škole su jučer uručeni tableti, koje će učenici po završetku svog školovanja vratiti školi kako bi druga romska djeca mogla imati također normalne uslove za školovanje.

Uručeni tableti su doista izmamili djeci osmijeh na lice, jer će u budućem periodu imati priliku da neometano pohađaju nastavu, bez obzira na vandredne uslove.

Foto: Udar

Tablet će mi mnogo pomoći, jer nisam imala mobitel i  do sada sam učila sve  iz knjige kako ne bih zaostala za gradivom. Sigurna sam da će mi biti mnogo lakše učiti, jer ću moći redovno pratiti nastavu – rekla je učenica drugog razreda osnovne škole, Armina.

Prva faza ovog projekta trebala je prvobitno trajati do  31.08.2020. godine, ali već se produžava do 31.12.2020. godine, a ja se nadam da će se ovaj projekat nastaviti i narednh par godina, jer vidimo kakva je situacija, tako da je vrlo moguće da će se nastava i dalje odvijati online. Cilj ovog projekta jeste da olakšamo učenicima da neometano pohađaju nastavu u narednom periodu, s tim da smo za svakog učenika obezbijedili učitelja koji će držati dodatne časove putem platforme i na taj način ćemo ih pripremati za narednu školsku godinu – dodao je Nedžad Jusić, projekt menadžer.

(portal-udar.net)