Za učenike i učenice širom BiH, “Volontiranje je cool”

Organizatori su istakli da škole sve više prepoznaju značaj volontiranja kod učenika i biraju Volontiranje je cool! kao projekat kroz koji će mladi moći biti aktivni, humani i društveno odgovorni

1642
Foto: Udar

Tradicionalno na Međunarodni dan volontera, Centar za razvoj omladinskog aktivizma organizuje Galeriju volonterizma, kojom se obilježava završnica projekta Volontiranje je cool!

Tokom današnjeg događaja, učenici iz brojnih škola širom Bosne i Hercegovine, koje su uključene u projekat, na završnoj manifestaciji su predstavili realizovane aktivnosti, a uz glasanje, birali su se najbolji.

Učenici iz 40 osnovnih škola sa područja BiH su obavljali razne volonterske aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama, kao što su obnova školske biblioteke, pomaganje nemoćnim licima i licima sa invaliditetom, uređivanje školskih dvorišta, holova i slično. Danas nagrađujemo najbolje škole, raznim nagradama, od kojih će prvih šest mjesta osvojiti pametne robote, rekla je Alma Fejzić, portparol Centra za razvoj omladinskog aktivizma.

O uspjesima koje projekat iz godine u godinu postiže, svjedoče statistički podaci. Organizatori su istakli da škole sve više prepoznaju značaj volontiranja kod učenika i biraju Volontiranje je cool kao projekat kroz koji će mladi moći biti aktivni, humani i društveno odgovorni.

Ove godine smo imali 40 škola, odnosno 800 volontera, koji su odradili više od 50.000 volonterskih sati, kroz 120 aktivnosti. Svake godine imamo trend povećanja škola koja se žele uključiti u projekat. Takođe, jedan od ciljeva projekta je povezati škole sa poslodavcima i društveno odgovornim kompanijama, koje prepoznaju volonterski angažman i obezbjeđuju nagradu za škole. Zapravo, Volontiranje je cool! je jedan zatvoreni krug u kome svi mi volontiramo, naglasila je predsjednica Centra za razvoj omladinskog aktivizma, Amela Sirovina.

Foto: Udar

Elvedina Arnaut je koordinatorica za dvije škole u projektu Volontiranje je cool! i tokom njegove realizacije, u obje škole su sprovodene mnoge aktivnosti.

U Osnovnoj školi „Hasan Turčalo Brzi“ u Ilovači, učenici su uređivali školski ambijent, tj. cvjetnjak i školski hol. Imali smo kreativne radionice i izdvojila bih jednu, a to je tehnika kvislinga. Radili smo istraživanja o štetnosti nargile i prezentovali smo ih drugim učenicima. Što se tiče OŠ „Ustikolina“, više smo se usmjerili na zdravlje i blagostanje. Pravili smo zimnicu od voća i povrća, koju smo izlagali na sajmu zdrave hrane. Sakupljeni novac ćemo donirati učenicima koji ne mogu platiti ekskurziju, istakla je ona.

(portal-udar.net)