Za uspješno školovanje u teškim vremenima: Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ doniralo dvadeset laptopa svojim stipendistima

1146

Zahvaljujući podršci vlade regije Girona iz Katalonije (Španija), Udruženje „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu“ je doniralo laptope sa oficijelnim Windows paketima svojim stipendistima.

Kako je navela Mersiha Turudija, projekt menadžerica Udruženja, projekat podržava dvadeset mladih ljudi koji su stipendisti Udruženja, od kojih je sedam Romske nacionalne manjine. Ostalih trinaest pripadaju djeci i mladima u stanju socijalne potrebe, kao i djeci sa invaliditetom. Šest ih je iz Sarajeva, dok ostali dolaze iz svih dijelova BiH i njima će laptopi biti dostavljeni putem brze pošte. Istakla je kako bi donirani laptopi stipendistima trebali olakšati online praćenje nastave, kao i svega onog što prati nastavu i u normalnim uslovima.

“S obzirom na trenutno stanje uzrokovano pandemijom koronavirusa mnoga djeca nisu u mogućnosti pratiti online nastavu ili to rade na mobitelima koji su neuslovni. Nastojimo im olakšati pristup obrazovanju, a ovo nije prva donacija ove godine. Krajem prošle školske godine uručili smo 45 laptopa pripadnicima Romske nacionalne manjine koji su naši stipendisti, a zahvaljujući Fondu otvoreno društvo BiH. Osim toga, imali smo još dodatnih donacija, kao i akciju ‘Za njihove snove’ kada smo nabavljali polovne uređaje koje smo podjelili stipendistima. Navedenom akcijom, koju je realizovala kolegica Renka Žunić, uspjeli smo nabaviti 11 uređaja koje smo podijelili širom BiH“, rekla je Turudija.

Mersiha Turudija
Mersiha Turudija

Ajla Jonuz, učenica Srednje Ekonomske šklole iz Sarajeva navela je kako će joj donirani laptop uveliko pomoći, prije svega u praćenju online nastave, kao i ostalih nastavnih i vannastavnih aktivnosti.

“Četvrti sam razred. Zaista je lijepo što su se sjetili da svojim stipendistima doniraju laptope koji su nam zaista potrebni. U školi imamo dvije smjene, online nastavu pratimo preko Google učionice, gdje nastavnici ostavljaju materijale. Ponekad imamo i video razgovore. Online nastava je ponekad teža kada je riječ o predavanjima profesora, a kao prednost bih izdvojila to što je lakše dobiti neke ocjenu. Moji planovi su da nastavim školovanje, da studiram ekonomiju i nadam se da će ovo udruženje biti u prilici da nam i dalje pomaže tokom školovanja”, kaže Jonuz.

Ajla Jonuz prima laptop
Ajla Jonuz prima laptop

Predsjednik Udruženja “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu” Jovan Divjak je tokom današnje dodjele laptopa govorio o saradnji sa Katalonijom, njenom doprinosu razvoja BiH, ali i radu Udruženja nakon rata pa sve do danas.

“Jedno divno prijateljstvo postoji, a mi smo u posljednje vrijeme u veoma dobroj komunikaciji sa Gironom, koja je jedna od oblasti Katalonije sa kojom smo u predhodne četiri godine radili i na projektu “Malinjak Girona” , a danas evo imamo priliku da vam uz njihovu pomoć uručimo i laptope kako biste mogli uspješno da pratite školski program”, rekao je Divjak, dodajući da je bila najavljena posjeta gradonačelnika i zvaničnika ove regije, ali je situacija uzrokovana pandemijom to sve spriječila.

“Zahvalni smo im, ali smo zahvalni i vama jer ste odlučili da se školujete”, zaključio je Divjak, pozivajući stipendiste da pozitivnim djelovanjem i stavom utječu na svoje vršnjake prenoseći im znanja i vještine.

Esma Durmo iz Zenice, studentica prve godine Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, kazala je kako je za njen studij pri Odsjeku za matematiku i informatiku računar i u normalnim okolnostima neizostavan i osnovni alat za praćenje nastave, a naročito sada u periodu kada se većina predavanja i vježbi prati online.

“Donacija mi znači mnogo, jer u Sarajevu živim u domu. Također, dijete sam razvedenih roditelja, a otac nije baš uključen u moje životne procese”, rekla je Durmo.

Esma Durmo dobija laptop
Esma Durmo dobija laptop 

(portal-udar.net)