Zagađen vazduh – tihi ubica građana Bosne i Hercegovine

Na konferenciji za medije je poručeno da je problem zagađenosti vazduha postao trend i da su diskusije o tom problemu postale repriza. Neučinkovitost bh. vlasti je iz godine u godinu evidentna

983
Anes Podić, Khaldoun Sinno (Foto: Udar)

Sarajevo je u nedjelju bio najzagađeniji grad u svijetu sa 304 AQI (indeks kvaliteta vazduha), a visok stepen zagađenosti zabilježili su i drugi bh. gradovi, poput Tuzle, Zenice, Živinica i Lukavca.

Tim povodom, u EU info centru u Sarajevu, danas je održana konferencija ze medije, čiji su organizaotri bili Fondacija Heinrich Boell, Eko akcija iz Sarajeva i Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle, u saradnji sa neformalnom grupom građana Grupa za čisti zrak.

Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH, istakao je da EU razumije problem sa kojim se susreću građani BiH i da će sukladno mogućnostima pomoći zemlji.

Sarajevo je najzagađeniji grad u Evropi i svijetu, što negativno utiče na zdravlje ljudi, okolinu i druge segmente društva. Sigurni smo da postoji alternativa, a ključni nosilac promjene moraju biti institucije BiH. Neophodno je donijeti okolišnu strategiju i pozabaviti se više ovim problemom, jer u suprotnom, BiH ne može pristupiti EU, istakao je on.

Na konferenciji za medije je poručeno da je problem zagađenosti vazduha postao trend i da su diskusije o tom problemu postale repriza. Neučinkovitost bh. vlasti je iz godine u godinu evidentna.

Svake godine krivimo iste ljude, koje prepoznajemo na entitetskom nivou. Problem koji imamo ubija ljude, ali mi ne znamo koliko, jer nam naš zdravstveni sistem to nikada neće reći. Kanton Sarajevo je jedini koji ima uzbunu za ovu vrstu zagađenja, a ona je pet puta veća od mnogih gradova Zapadne Evrope. Neko je procijenio da su naša pluća pet puta otpornija od onih u Milanu, Parizu ili Londonu i samim tim, naš život je manje vrijedan, rekao je Anes Podić iz Eko akcije.

Navodeći da su glavni uzročnici zagađenja industrija, individualna ložišta i saobraćaj, Džemila Agić iz tuzlanskog Centra za ekologiju i energiju podsjeća na prošlogodišnje alarmantne podatke o zagađenosti vazduha.

U 2017. godini smo imali 515 sati prekoračenja graničnih satnih vrijednosti, a smijeli bismo ih prekoračiti 24 puta. Ovo su podaci za Tuzlu, a slično je i u Živinicama i Lukavcu. Želimo mjere po evropskim standardima, istakla je Agić.

U saopštenju za medije, navedene su mjere koje bi se trebale implementirati urgentno, a uključivale bi obustavu rada svih ložišta na čvrsta goriva u preduzećima, obustavu rada škola, otkazivanje svih sportskih manifestacija, ograničavanje saobraćaja za vozila ispod Euro 4, besplatan javni prevoz i ukidanje obaveze da ugrožene skupine zaposlene u državnim i privatnim institucijama moraju dolaziti na posao.

(portal-udar.net)