Zagreb: Održana promocija monografije o Romima u Domovinskom ratu

Monografija govori o malo poznatoj ulozi Roma koji su se uključili u odbranu Hrvatske tokom Domovinskog rata

798
Foto: Ministarstvo obrane Hrvatske RH

Promocija monografije “I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu” održana je u domu HV-a “Zvonimir” u Zagrebu, u četvrtak, 28. novembra 2019. godine u organizaciji udruženja Savez Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara” te u saradnji s uredom saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, vijećima i predstavnicima romske nacionalne manjine te pod svečanim pokroviteljstvom Ministarstva obrane RH i Ministarstva hrvatskih branitelja.

Promociji je, uz brojne goste i uzvanike prisustvovao i potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Babić, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, saborski zastupnik Veljko Kajtazi, veleposlanik Austrije Markus Wuketich, pomoćnik ministra i izaslanik ministra hrvatskih branitelja RH Dinko Tandara, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Tomislav Buterin i drugi pomoćnici ministara, državni tajnici, saborski zastupnici, predstavnici braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Hrvatskog generalskog zbora i pripadnici Hrvatske vojske.

Monografija govori o malo poznatoj ulozi Roma koji su se uključili u odbranu Hrvatske tokom Domovinskog rata.

Monografija “I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu” čiji je autor Borna Marinić, historičar, urednik web portala Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, te autor Domoljubnih minuta na Hrvatskom katoličkom radiju, govori o malo poznatoj ulozi Roma kao pripadnika jedne od nacionalnih manjina koje su se uključile u odbranu Hrvatske tokom Domovinskog rata.

Borna Marinić (Foto: MORH)

Marinić je ovom prilikom rekao kako se malo zna o ulozi Roma u Domovinskom ratu stoga mu je pisanje ove knjige, kao mladom historičaru, bio veliki izazov. Zahvalio je na ukazanom povjerenju svima koji su sudjelovali u ovom projektu. Rekao je kako mu je tokom istraživanja najveći problem bio nedostatak dokumentacije odnosno evidencije o sudjelovanju Roma u Domovinskom ratu.

Metodom istraživanja – usmenom poviješću obilazio sam Rome branitelje i njihove zapovjednike te druge relevantne osobe po cijeloj Hrvatskoj i diktafonom snimao izjave i njihova svjedočanstva o sudjelovanju u Domovinskom ratu – rekao je Marinić pojasnivši kako je ispitano preko 50 sagovornika koji su svjedočili o Domovinskom ratu i htjeli ostati zabilježeni te dodao kako još uvijek ne postoji utvrđen konačan broj Roma koji su sudjelovali u Domovinskom ratu.

Recenziju knjige napisao je prof.dr.sc. Martin Previšića koji je istaknuo kako ova knjiga nije neka linearna ratna historija već ona djeluje snažno suočavajući nas sa brojnim činjenicama o slavnoj ulozi ovih ljudi u ratu. “Kao što su Vukovar, Baranja, Pakrac, Novska, Karlovac bila mjesta gdje se branila zemlja, to su ujedno bila mjesta gdje su Romi dali obol obrani”, istaknuo je te dodao da će svi koji će pročitati ovu knjigu vidjeti kako su svjedoci dali autentičan prikaz pakla rata, ali i ratnog zajedništva koje je nadilazilo brojne razlike.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi pozdravio je sve prisutne u ime organizatora promocije Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara” istaknuvši kako je ovo prva knjiga na temu sudjelovanja Roma u Domovinskom ratu te kako ova tema još nikad nije bila istražena na sistemski način.

Zahvalan sam mojim Romima koji su podijelili svoje priče i čije su sudbine okosnica ove knjige – istaknuo je Kajtazi te pojasnio kako ovu knjigu ne treba shvatiti enciklopedijski, jer nije zabilježila iskustava svih Roma sudionika Domovinskog rata niti sadrži informacije sa svih ratišta, ali je odličan temelj za daljnja istraživanja i projekte.

Veljko Kajtazi (Foto: MORH)

Posebno je istaknuo kako je kao zastupnik Roma u Hrvatskom saboru osjetio obvezu da se zabilježi činjenica kako je veliki broj Roma sudjelovao u Domovinskom ratu te dao doprinos u odbrani zemlje.

Osjetio sam obvezu da se Romi u javnosti prikažu u jednom drugom svijetlu. Romi su u velikom broju stali u obranu i u ključnim trenucima su dali doprinos u obrani zemlje. To je činjenica koju ne možemo ignorirati. Romi i romska zajednica dali su doprinos u obrani zemlje – zaključio je.

Krstičević: Zahvala Romima na doprinosu u borbi za slobodu Hrvatske

Ovom prilikom potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako mu je čast sudjelovati na promociji ove monografije koja govori o prijateljima i suborcima, hrvatskim braniteljima romskog podrijetla zahvalivši svima koji su sudjelovali u ostvarenju ovog projekta, posebno saborskom zastupniku Veljku Kajtaziju i predstavnicima udruge Savez Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara”.

Riječ je o hvale vrijednom projektu koji će biti trajan podsjetnik na ulogu i doprinos Roma u Domovinskom ratu, koji je prepoznat i podržan od strane Ministarstva obrane kao važan dio ukupnog nastojanja da se istina o Domovinskom ratu prenese na buduće naraštaje – istaknuo je ministar.

Damir Krstičević (Foto: MORH)

Također, rekao je kako su Ministarstvo obrane i Hrvatska pobjednička vojska izgrađeni na žrtvi hrvatskih branitelja, stoga je i jedna od zadaća čuvanje vrijednosti Domovinskog rata i trajnog spomena na sve pripadnike koji su nesebično svoje živote ugradili u slobodu Hrvatske poručivši:

“Samo čovjek koji ima viziju, koji ima san, koji čvrsto vjeruje da je moguće ostvariti ono što mu je na srcu i ustraje na svom životnom putu, ostvaruje velike stvari. Velika je stvar staviti se nesebično u službu svojoj Domovini, onako kako ste vi dragi prijatelji učinili na samom početku Domovinskog rata. To ne smijemo i nećemo zaboraviti.”

Monografija je vrijedan doprinos u dokumentiranju i vrednovanju sudjelovanja Roma u odbrani Republike Hrvatske, poručio je general Šundov

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov pozdravio je okupljene u ime svih pripadnika Hrvatske vojske istaknuvši kako su rijetke prilike kao ova kada se na jednoj široj društvenoj razini prepoznaje dobrobit života s Romima.

Naši hrvatski Romi žive na ovim prostorima već stoljećima. Nebrojeno puta su nas oplemenili svojom ljudskom dobrotom, a to se dogodilo i u Domovinskom ratu kada su se u velikom broju dragovoljno priključili obrani Lijepe naše – rekao je general Šundov istaknuvši kako su tom gestom jednostavno pokazali da je Hrvatska njihova Domovina.

Zahvalni smo im na tome i cijenimo sve što su učinili, a u ovoj prigodi danas posebno iskazujemo pijetet prema svim poginulim, nestali i umrlim braniteljima Romima, a njihovim obiteljima izražavamo poštovanje – rekao je.

Foto: MORH

Govoreći o monografiji, general je rekao da je riječ o vrijednom doprinosu u dokumentiranju i vrednovanju sudjelovanja Roma u odbrani Republike Hrvatske, te posebno naglasio da je njihovo sudjelovanje bilo izraz njihove slobodne volje i želje da pomognu Hrvatima u borbi za svoju nezaisnost.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić rekao je u svom obraćanju kako mu je zadovoljstvo sudjelovati na ovoj svečanoj promociji, zahvalivši pritom organizatorima i zastupniku Kajtaziju.

Bili smo osuđeni na uspjeh jer smo branili svoje. Jer kada branite svoje ne može vas niko pobijediti – rekao je Bandić te izrazio zahvalu prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu jer je njegova politika bila temelj za pobjedu u Domovinskom ratu.

U sklopu promocije, održana je i projekcija filma “Romi u Domovinskom ratu”, a u prigodnom muzičkom programu sudjelovao je Orkestar Hrvatske vojske te izvođači Marina Horvat i Dario Bogdan.

(portal-udar.net)