Zagreb: Priče Roma na izložbi koja razbija predrasude

Izložba je jedan od rezultata projekta Muzej lične istorije Roma, sufinansiranog sredstvima Evropskog socijalnog fonda a fokusira se na Rome i Romkinje

676
Foto: Facebook stranica Muzeja osobnih priča

Zagrebačka Galerija SC otvoriće u petak izložbu “Priče Roma” koja sa osamnaest ličnih priča Roma I Romkinja pruža pogled na današnji život romske zajednice u Hrvatskoj.

Organizatori su neprofitna organizacija Fade In iz Zagreba i Romski resursni centar Darda.

Izložba je jedan od rezultata projekta Muzej lične istorije Roma, sufinansiranog sredstvima Evropskog socijalnog fonda a fokusira se na Rome i Romkinje, većinom podskupina Muntenci/Munćani, Ludari i Ardeljani/Erdeljci, ogranka Bajaši, naseljenih u  Slavoniji i Baranji.

“Iako međusobno različite, kao što se razlikuju ličnosti, iskustva i životi osoba koje ih pričaju, ove priče, okupljene u cjelinu, pružaju direktan uvid u savremeni život i probleme zajednice, kojoj nositelji priča pripadaju”, stoji u najavi izložbe.

Cilj izložbe je kroz lična svjedočanstva Roma različite dobi, porijekla i iskustva doprinijeti razbijanju predrasuda i integraciji Roma u širu društvenu zajednicu.

“Njihove priče biće prepoznate i kroz širi društveno-političko-socijalni kontekst našeg društva, koje se još uvijek teško nosi s izazovima integracije i poštivanja različitosti”, navodi se.

Izložba će također najaviti i otvaranje Muzeja ličnih priča u Osijeku.

(portal-udar.net)