Zagreb Pride: Zabilježen niz napada na učesnike

Prvi put u desetak godina na dan Povorke ponosa LGBTIQ zajednice, Zagreb Pridea, došlo je do provale homofobnog fašističkog nasilja, u nizu napada, paleži i uvreda, u različitim dijelovima grada

473

Zagreb Pride saopćio je danas da se prvi put u deset godina dogodila provala homofobnog nasilja tokom jučerašnje Povorke ponosa LGBTIQ zajednice u Zagrebu.

Zagreb Pride od policije očekuje da sve napade obrađuje kao zločine iz mržnje.

“Prvi put u desetak godina na dan Povorke ponosa LGBTIQ zajednice, Zagreb Pridea, došlo je do provale homofobnog fašističkog nasilja, u nizu napada, paleži i uvreda, u različitim dijelovima grada”, istakli su u saopćenju.

Pozivajući se na izvještaj policije, kažu kako se najgori napad dogodio sinoć oko 22.30 na Trgu Marka Marulića gdje je više homofoba udarilo mladića šakom u lice te su mu iz ruke oteli pa onda i zapalili zastavu duginih boja, da bi onda za sada nepoznata ženska osoba prišla 32-godišnjakinji i 21-godišnjaku te ih oboje šakom udarila u lice.

Pet osoba je privedeno, te podvrgnuto kriminalističkoj obradi.

“Zagreb Pride stupio je u kontakt s nekim od žrtava ovog zločina potaknutog mržnjom prema LGBTIQ osobama i pružit ćemo im pravnu i drugu podršku u kaznenom postupku do kojeg mora doći jer su počinitelji privedeni”, ističe Zagreb Pride.

Kažu kako je također navečer, nakon Povorke, jedna mlada djevojka napadnuta u Novom Zagrebu i to od strane četiri muškarca koji su uočili da ima zastavu duginih boja. Nakon što su joj istrgnuli zastavu, udarili su je, bacili na pod i onda pobjegli.

U poslijepodnevnim satima na Srednjacima dvije su djevojke izvrijeđane i pljunute.

Zagreb Pride ističe da je prema njihovim informacijama bilo još neprijavljenih incidenata, prijetnji, zastrašivanja i vulgarnih ispada.

Pozvaali su i druge moguće žrtve da im se jave i da napade, i uz njihovu pomoć, prijave.

Od policije očekuju da, sukladno Kaznenom zakonu, “sve ove napade obrađuje kao zločine iz mržnje motivirane spolnom orijentacijom, a ne kao prekršaje za remećenje javnog reda i mira”.

Ističu kako je ovo “prvi puta od 2011. godine da svjedočimo nasilju uoči ili nakon Povorke ponosa”.

“Nasilje protiv LGBTIQ osoba na ulicama Zagreba i ostalih gradova, napose Rijeke, ponovo postaje ozbiljan problem za naše društvo”, upozorava Zagreb Pride.

Poručuju da LGBTIQ mladi, koji su najčešće žrtve ovakvog tipa nasilja u javnom prostoru, neće nikada pristati živjeti u ormaru, što su jučer glasno i pokazali u Povorci ponosa, prenosi Hina.