Zapošljavanje Romkinja je prioritet u Bijeljini

Planirano je da budu organizovane radionice sa ženama u cilju edukacije i dobijanja praktičnih savjeta. Radiće se i na uključivanju institucija da bi one položaj romske žene razumjeli i pomogli njihovo učešće u društvenim aktivnostima. 

880
Sabira Hašimović

Udruženje žena Romkinja u Bijeljini aktivno radi na osnaživanju žena u ovoj zajednici putem raznih edukacija u cilju pružanja pomoći Romkinjama kako bi se lakše uključile u društvene  tokove.

Sabira Hašimović, predsjednica udruženja ističe da je planirano da budu organizovane radionice sa ženama u cilju edukacije i dobijanja praktičnih savjeta. Radiće se i na uključivanju institucija da bi one položaj romske žene razumjeli i pomogli njihovo učešće u društvenim aktivnostima.

„Na ovom projektu će biti 50 različitih žena iz različitih gradova  i dobiće certifikat da su  prošle obuku da mogu same da se bore za svoja prava. Isto tako ćemo raditi radionice da im približimo znanje koji smo mi stekli i kako se one same mogu izboriti i ostvariti svoja prava. Organizator projekta je Udruženje žena Romkinja iz Zenice. Mi smo samo partneri u tom projektu. Imaćemo  radionice sa 20 žena u tri grupe, koje će biti održane i tokom mjeseca jula“, rekla je Sabira Hašimović.

Članice Udruženje žena Romkinja koji su ranije prošle edukaciju u određenim radionicama   dobile su posao. Većina njih je zaposlena u preduzeću ”Agroplant” koje se bavi organskom proizvodnjom.

„Dobijanje posla za Romkinje je od izuzetnog značaja jer tako mogu da pokažu da svojim radom mogu da hrane svoju porodicu. Žene koje su dobile posao bile su veoma srećne jer su time  dokazale da  mogu da budu aktivni člnovi ne samo romske zajednice već našeg društva u kojem živimo“, ističe Sabira Hašimović.

Ona je istakla da Udruženje žena Romkinja iz Bijeljine pruža podršku pri zaposlenju ne samo ženama Romkinjama već pomaže i muškarcima Romima da dođu do zaposlenja.

„Mi isto tako zapošljavamo i muškarce, ne samo žene, ali prioritet su nam žene. Neke od njih su pronašle put do izlaska iz siromaštva. U gradu Bijeljina ima osam zaposlenih Roma, ali je potrebno i dalje raditi na zapošljavanju Roma u Bijeljini gdje živi jedna od najbrojnijih romskih zajednica u Republici Srpskoj“, istakla je Sabira Hašimović.

Obrazovanje

Ova romska aktivistica naglašava da je obrazovanja glavni preduslov svake inkluzije.

„Na prvom mjestu je obrazovanje Roma, i to je važna stavka u životu svakog čovjeka. Obrazovanja Roma u Bijeljini u posljednjih nekoliko godina nije bilo na zadovoljavajućem nivou. Stanje se znatno popravilo u posljednjih pet godina što se tiče obrazovanja romske djece i omladine. Ove godine imali smo 11 Roma u srednjoj školi, imamo dvoje mladih Roma na fakultetu i 110 djece koji su pohađali osnovnu školu“, rekla je Sabira Hašimović, predsjednica Udruženja žena Romkinja u Bijeljini.

U planu je organizovanje i obrazovanja odraslih osoba koje nisu imale priliku da redovno idu u školu.

„Mi pokušavamo da u proces obrazovanja odraslih osoba uključimo i članove našeg Udruženja, jer imamo mnogo žena koje nisu završile redovno školu jer nisu imale priliku za to. Cilj je njihovo obrazovanje kako bi se lakše zaposlile“, naglasila  je Sabira Hašimović.

Prosjačenje djece i maloljetnički brakovi

Jedan od problema koje je neophodno rješavati u Bijeljini jeste i prosjačenje i sklapanje maloljetničkih brakova

„To je nešto čemu trebamo stati u kraj. Mnogo je značajno da utičemo i na to da se ne sklapaju maloljetnički brakovi. U Bijeljini je i dalje aktuelno i prosjačenje. Jer u prilici smo da na ulicama vidimo romsku djecu kako prose, a u to vrijeme bi trebalo da budu u školi, na nastavi. Naš plan je da mnogo više radimo na rješavanju tog problema. Sva ova pitanja potrebno je rješavati uz podršku nadležnih istitucija i organizacija kako bi što više romske  djece imalo sigurniju budućnost“, zaključila je Sabira Hašimović, predsjednica Udruženja žena Romkinje iz Bijeljine.