Zašto je za bh. medije važno da li je osumnjičeni za krivično djelo Rom?!

Bilo kako bilo, nesretnom Voloderu, novinari i novinarke pisanjem da je J.F. Rom, sigurno neće pomoći. Treba se samo nadati da će ostati živ i da će napadač biti adekvatno kažnjen. Jedino je ovo bitno, sve ostalo nije novinarstvo

2082
Opine, mje

Posljednjih desetak dana, bh. mediji (ponovo) vode rat protiv Roma, tačnije protiv osumnjičenog za napad i nanošenje teških povreda. MUP HNK zvanično je saopštio samo njegove inicijale: J.F. Za ostatak su se pobrinuli profesionalni bh. mediji, odredivši mu nacionalnu pripadnost, pa čak i profesionalno bavljenje kik-boksom. Navodno, J.F. je Rom i zbog toga ovo teško krivično djelo, za javnost ima mnogo veću težinu.

Ovaj naš brdsko-stočarski kraj, popularnog naziva zapadni Balkan i države unutar njega, vjerovatno je jedini u svijetu gdje mediji po nekoj obavezi, ili službenoj dužnosti, moraju čak i zločinu odrediti nacionalnost. Valjda zločin nije dovoljan sam po sebi ako nije etnički obojen. Ako vam još uvijek nije jasno o čemu govorim, otvorite ovaj link.

Ovo je posebno važno za Bosnu i Hercegovinu koja ima 3 konstitutivna naroda i 17 nacionalnih manjina. Jedino Romi imaju tu privilegiju da im bh. profesionalni mediji uz ime i prezime zakače i nacionalnu pripadnost.

Tako je i sa posljednjim slučajem. J.F. je navodno Rom, zbog koga se podiglo sve živo u Opinama (i ostaku BiH), gdje se desio sukob i zbog koga je Meho Voloder u komi već više od nedelju dana. Stanovnici ovog mjesta izašli su na ulice, traže zaštitu od Roma, a mediji itekako pomažu u generisanju mržnje, baš kao nekada.

Jedna i jedina stvar oko koje se u ovom slučaju ne treba raspravljati je sam događaj. Meho je u komi i život mu visi o koncu! J.F. je uhapšen i odgovaraće za počinjeno djelo nakon što bude procesuiran. Biće velika tragedija u slučaju da Voloder izgubi bitku za život. Tada više nećemo govoriti o napadu i nanošenja teških povreda, već ubistvu!

Napadač će u svakom slučaju biti kažnjen i tu se svi slažemo! Svaki zločin treba kazniti.

Jedina stvar oko koje se ne slažem sa medijima je linč koji se vodi protiv Roma. Pitaću, po ko zna koji put sve svoje kolege i koleginice-zašto je bitno da se pored imena, ili u ovom slučaju inicijala obavezno navede i nacionalna pripadnost?!

Ukoliko smatrate da će slučaj imati veću težinu i biti brže okončan, a ne više čitan i „klikan“, onda molim vas ubuduće obavezno pišite da je Sanjin Sefić Bošnjak! Možda time budete okončali muku koju roditelji i prijatelji nesretno nastradalih djevojaka imaju već par godina!

Koja je razlika između J.F. i Sanjina Sefića?! Za mene imaju isti prefiks-osumnjičeni za nanošenje teških povreda, odnosno ubistvo! Da li je bitno nešto drugo? Za novinare i medije koji profesionalno izvještavaju, ne bi trebalo, ali za bh. medije, očigledno nije. U ovom slučaju, čak se u drugi plan stavlja sam događaj, a primarni fokus je prebačen na nacionalnu pripadnost osumnjičenog.

Ovaj trend nije ništa novo! Mediji stalno pišu o romskim prosjacima, romskoj djeci, Romima, a prije više od desetak godina, doduše ne u BiH, već u Srbiji, pojavio se tekst, gdje je romski konj sa zapregom, napravio haos u saobraćaju u jednom dijelu Beograda.

Regionalna matrica očigledno postoji, samo je pitanje da li postoji granica? Ako postoji slučaj „romskog konja“, pitam se da li se može pojaviti tekst gdje „romska crna magija“ tjera mlade ljude iz BiH i godinama bira jednu te istu vlast?

Za Ljudevita Marića, glasnogovrnika HNK, kako nam je rekao, J.F. je osumnjičeni. Kao i za sve ostale, tako i za J.F. važi presumpcija nevinosti. Ukoliko se dokaže, za šta su nadležne institucije, da je kriv, biće kažnjen!

Da li je Rom, ili ne, s pravne strane, apsolutno nije bitno. Međutim, ako ovaj slučaj posmatramo kao sociološki fenomen, ili pak društveni poremećaj, etnoetiketiranje je modus operandi bh. medijskih porfesionalaca, bez obzira što se kosi sa etičkim normama zanata.

Ovo s razlogom pišem da je poremećaj, jer kako drugačije objasniti da u etnoetiketiranju pored 17 nacionalnih manjina i 3 konstitutivna naroda, bh. mediji prepoznaju samo Rome?!

Postoji li način da se ovakav poremećaj leči-rekao bih da postoji. Adekvatno uzimanje terapije u vidu senzibilizacije, profesionalnog, a ne senzacionalističkog odnosa prema poslu, bila bi sasvim dovoljna!

A vjerujem da će i sami novinari i urednici, moje drage kolege i koleginice u jednom momentu shvatiti da ne postoji romski zločin, niti romski prosjaci. Niko ne tvrdi da ne postoje pojedinci koji su skloni nasilju, činjenju zločina i koji su pripadnici romske nacionalne manjine, ali to nikako ne znači da rade i svi Romi u BiH. Zločina i zločinaca ima među pripadnicima svih naroda, ali ne postoji zločin koji se definiše kao romski, bošnjački, srpski, hravatski…

Bh. mediji i profesionalci koji rade u njima, takođe bi ovo trebali da znaju. Upitno je kada će se neko usuditi da reaguje na ovaj i slučajeve slične ovom. Sigrana sam da organizacije i udruženja koja prate standarde bh. medija i kažnjavaju grubo kršenje kodeksa, imaju neki stav! Siguran sam da ga imaju i mnoga udruženja za ljudska prava, posebno Romi i Romkinje koji rade u takvim udruženjima, ili organizacijama. A možda i ne postoji, već je sve stvar latentnog rasizma i prećutnog čuvanja pozicija!?

Bilo kako bilo, nesretnom Voloderu, novinari i novinarke pisanjem da je J.F. Rom, sigurno neće pomoći. Treba se samo nadati da će ostati živ i da će napadač biti adekvatno kažnjen. Za nas, jedino je ovo bitno, sve ostalo nije novinarstvo.

(portal-udar.net)