Zašto se ignoriše diskriminacija američkih Roma?

Američki Romi samo su mala populacija od milion ljudi, ali njihova izloženost svakodnevnoj diskriminaciji trebala bi nas uznemiravati koliko i veći fenomeni koji nas navode da ispitamo svoje ponašanje

848

Zajednica od milion ljudi izostavljena je iz zakašnjelog američkog obračuna s rasizmom. Vrijeme je da se to promijeni, navodi se u uvodnom dijelu teksta nedavno objavljenom na stranici opendemocracy.net.

Prošla godina donijela je dramatičan i zakašnjeli obračun Sjedinjenih Država sa rasizmom. No, sa razgovorima fokusiranim na glavne ciljeve američkog rasizma – afroameričko, autohtono i latino stanovništvo – mnogi su previdjeli diskriminaciju mnogo manje manjine u SAD-u: američkih Roma, navodi se u analizi medijske organizacije openDemocracy.

Mnogi su Romi stigli u SAD između kraja 19. i početka 20. vijeka, tokom vala imigracije iz južne i istočne Evrope. Istaknuti romski lingvista, Ian Hancock, tvrdi da su mnogi američki Romi potomci porobljenih Roma u Rumuniji, koji su oslobođeni 1856. godine. Ali postoje dokazi da su Romi već vijekovima prije toga bili u SAD-u, a rani zapisi pokazuju da su Romi bili otpremljeni na britanske plantaže u Virginiji u 17. vijeku, nakon odluke parlamenta iz 1661., kojom je dopuštena njihova deportacija.

Danas u SAD-u živi blizu milion Roma, s najvećim grupama u Los Angelesu, San Franciscu, New Yorku, Chicagu, Bostonu, Atlanti, Dallasu, Houstonu, Seattlu i Portlandu. Zajednica i danas doživljava snažne predrasude, kao što je to bio slučaj desetljećima.

Rasna ljaga

Tokom posljednjih 106 godina, državni univerzitet (NSU) u Aberdeenu u Južnoj Dakoti organizuje godišnji događaj u trajanju od sedam dana, a koji završava sa „Ciganskom paradom“, navodno najvećom godišnjom paradom u Južnoj Dakoti. Izraz „Ciganska“ može se koristiti kao rasna ljaga koja se odnosi na Rome.

Kao rezultat imena parade i njene historije rasističkog ismijavanja Roma – ismijavanja običaja, crnih lica, glumljenje otmice djece – američki romski aktivisti, učenjaci i njihovi saveznici oštro su kritikovali ovaj događaj, zahtijevajući izvinjenje i promjenu imena. Otkako su započeli email kampanju 4. avgusta 2020., nisu dobili odgovor. Ipak, čini se da je web stranica NSU djelimično prihvatila kritiku, jer je zamijenila riječ „Ciganska“ u „Povratak kući“.

Situacija na NSU nije jedini ovakav slučaj. Druga uvredljiva, antiromska ponašanja dešavaju se širom Sjedinjenih Država. Davno je ocijenjeno da amerikanci romskog porijekla imaju najniži „društveni položaj“ među etničkim grupama u SAD-u. U dvije ankete provedene 1964. i 1989. godine o društvenom položaju etničkih grupa u Sjedinjenim Državama, Amerikanci su ocijenili da Romi, zajedno s Meksikancima i Portorikancima, imaju niži društveni položaj od izmišljene etničke grupe „Wisiana“. Jasno je da su vijekovi rasizma usmjerenog ka Romima u Evropi zarazili stavove prema transatlantskim romskim imigrantima i njihovom američkom potomstvu.

Studija iz 2020. pod nazivom „Romske stvarnosti u Sjedinjenim Državama“, koju su proveli FXB Centar za zdravlje i ljudska prava sa Univerziteta Harvard i Glas Roma (američka neprofitna organizacija), dokumentuje raširenu antiromsku diskriminaciju. Gotovo 80% od 363 Amerikanaca Roma koji su učestvovali u istraživanju kazalo je da Amerikanci diskriminišu ljude romskog porijekla.

Od učesnika, 14% je doživjelo diskriminaciju u interakciji s uredima za socijalne usluge, a više od pola osjećalo se diskriminisano dok su ih usluživali u restoranima, prodavnicama i drugim službama. Čak je i na romskim događajima uobičajeno vrijeđanje američkih Roma. „Pogledajte ovu crnu kravu“, rekao je neko od prisutnih na bugarskom romskom koncertu jednom od učesnika.

Rasno profiliranje od strane policije

Medijske ličnosti kopiraju ovo ponašanje. U jednoj epizodi svog istoimenog talk showa, Bill Maher, američki komičar i politički komentator, rekao je: “Trump je toliko dobrodošao na sahranu koliko i ciganka koja upadne u restoran i prodaje vam ruže.”

Takve rasne uvrede na račun Amerikanaca romskog porijekla su veoma česte. Oko 68% onih koje je ispitao FXB Centar reklo je da su ih nazivali raznim imenima zbog kojih im je bilo neugodno, a naveli su 108 uvreda, uključujući: „prljavi cigan”, „crnčuga,” “gdje ti je kristalna kugla?”, “gdje ti je kombi?”, “prljava krv, mješanac”, “prljava skitnica”, “cigansko smeće”, “majmun”, i “eto cigana, sakrijte svoju djecu”. Opseg svakodnevne diskriminacije i mržnje prema Romima u SAD-u je alarmantan.

Pa ipak, mjera u kojoj diskriminacija Roma prožima obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje i, ponajviše, policiju, jednako je važna jer je neprijavljena. Četiri od deset osoba ispitanih za potrebe studije reklo je da su doživjeli rasno profiliranje od strane policije. Ne iznenađuje što je tri četvrtine ispitanika reklo da često skrivaju svoj romski identitet kako bi izbjegli stigmatizaciju, stereotipizaciju i diskriminaciju. Biti prisiljen prikrivati svoj identitet da bi se osjećao sigurno ili poštovano je suprotno toliko hvaljenoj američkoj slici o sebi kao mješavini kultura.

Američki Romi samo su mala populacija od milion ljudi, ali njihova izloženost svakodnevnoj diskriminaciji trebala bi nas uznemiravati koliko i veći fenomeni koji nas navode da ispitamo svoje ponašanje. Javne osobe poput Billa Mahera trebale bi prepoznati duboko traumatičnu historiju ugnjetavanja i eksploatacije koja prethodi današnjem rasizmu i siromaštvu Roma, a NSU ne bi trebala samo preimenovati svoje poznate događaje, već se također izviniti za uvrede. Tradicija nije opravdanje za javno pokazivanje rasizma – bez obzira na demografsku veličinu cilja.

(portal-udar.net/opendemocracy)