Završen projekat jačanja kapaciteta romskih organizacija Zapadnog Balkana

Cilj projekta ROAMING, u okviru kojeg je održana konferencija, je jačanje kapaciteta romskih organizacija u oblasti korišćenja EU fondova i osnaživanje partnerstva. U ovom slučaju radi se o šest romskih organizacija Zapadnog Balkana koje su članice ‘’SIMURGH’’ romske mreže koje su ujedno i partneri na ovom projektu, a kroz razlićite aktivnosti u projektu uključeno je još 40 organizacija civilnog sektora .

1874

 

U albanskom gradu Korca prošle sedmice održana je završna konferencija projekta pod nazivom ‘’Roaming’’,  podržanog od strane ERASMUS+  programa Europske Unije.

Cilj projekta je jačanje kapaciteta romskih organizacija u oblasti korišćenja EU fondova i osnaživanje partnerstva. U ovom slučaju radi se o šest romskih organizacija Zapadnog Balkana koje su članice ‘’SIMURGH’’ romske mreže koje su ujedno i partneri na ovom projektu, a kroz razlićite aktivnosti u projektu uključeno je još 40 organizacija civilnog sektora . Najveću korist samog projekta imali su omladisnki radnici iz  romskih organizacija koji su stekli korisna znanja o EU fondovima i procesu zagovaranja. S obzirom da su projektom obuhvaćeni i kreatori politika i institucije na europskom nivou, omladinski radnici iz romskih organizacija imali su priliku da ojačaju postojeća partnerstva, te da se uključe u nove europske mreže. Jedna od aktivnosti projekta bilo je i stažiranje  u trajanju od mjesec dana u Briselu, centru Europe, gdje je šest mladih Roma iz Albanije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Bosne i Hercegovine imalo priliku da posjeti  Eurospki parlament te druge važne europske institucije i organizacije te ostvari poznanstva i razgovore sa različitim predstavnicima u EU koji rade na rješavanju problema Roma.

“Projekat ROAMING je osmišljen kako bi stvorio vodeću strukturu romskog društva za aktivno sudjelovanje u procesu lokalne i nacionalne politike i donošenja odluka, te uspostavljanja konstruktivnog i sistematičnog dijaloga s vlastima i romskim nevladinim sektorom kako bi utjecali na politiku integracije Roma, socijalnu inkluziju, nediskriminaciju i druga građanska prava”, izjavio je na završnoj konferenciji Samir Jaha, izvršni direktor organizacije ‘’Mladi Romi’’ iz Podgorice koja je bila vodeća organizacija projekta.

U sklopu projekta, također su održavane i Laboratorije za europsko-romske inicijative i priručnik sa preporukama. Jedna od takvih laboratorija (radionica) održana je u augustu ove godine u Vitezu na kojoj je prisustvovalo 12 mladih Roma iz Tuzle, Visokog, Kaknja i Viteza. Cilj ovih radionica je osposobljavanje i podsticanje 40 romskih organizacija civilnog sektora na Zapadnom Balkanu da se u većoj mjeri uključe u process zagovaranja i rješavanja problema romske omladine na lokalnom i nacionalnom nivou.

“Poslije trodnevne radionice o zagovaranju i jačanju kapaciteta romskih organizacija za europsko-romske inicijative, osjećam da su mladi Romi u BiH veoma socijalno i ekonomski isključeni, a to utječe negativno na njihov razvoj i razvoj njihovog kapaciteta da pruže pomoć u razvoju svoje zajednice”, izjavio je za portal UDAR Adem Ademi voditelj radionica i predstavnik Out of The Box International iz Brisela. “Potreba je jasna, državni sistem i nevladin sektor treba da otvore mogućnosti za povećanje kapaciteta mladih Roma. Formalno – srednja škola da bude obavezna, a ministarstva za obrazovanje da obezbjede stipendije za visoko obrazovanie. Mogu da se uzmu primjeri i iskustva iz Makedonije. Da bi mladi Romi bili spremni oni treba i kvalitetno da budu pripremljeni za ovakve izazove”, rekao je Ademi.

Projekat ‘’ROAMING –  Jačanje kapaciteta romskih organizacija u oblasti korišćenja EU fondova i osnaživanja partnerstava’’ trajao je godinu dana, a sproveden je uz pomoć koordinatorske NVO ‘’Mladi Romi iz Crne Gore u partnerstvu sa ‘’Out of The Box International’’ Belgija, ‘’Mladi Romi’’ Bosna i Hercegovina, ‘’Asocijacija koordinatora za romska pitanja’’ Srbija, ‘’Association of Citizens RomaVersitas’’ Makedonija, ‘’Disutni Albania’’ Albanija  i ‘’Advancing together’’ Kosovo.