Završena Nahlina Akademija ženskog poduzetništva: Tri polaznice registrovale firme prije kraja projekta

Direktorica CEI Nahla Sehija Dedović rekla je kako svaki put nakon završetka obuke, bude mnogo emocija jer su ovakvi projekti, kako je navela, nevjerovatni i zbog činjenice da se Nahla našla na putu poduzetnicamam upravo u onom trenutku kada su one željele da naprave promjenu i pozitivnu priču toliko kvalitetno i predano

872
Foto: Udar

Svjedočimo da svaki trud daje konkretne rezultate i sretni smo da je pet, od 20 polaznica, doživjelo neke pozitivne rezultate u toku same obuke, izjavila je danas direktorica CEI Nahla Sehija Dedović povodom završetka Akademije ženskog poduzetništva – podrška u razvoju mikrobiznisa.

Akademija je bila organizovana u Sarajevu, gdje je dvadeset žena prošlo četveromjesečnu obuku. Tokom obuke učesnice su unaprijedile i usvojile znanja iz oblasti pravnog aspekta, finansija, menadžmenta.

Voditeljica odjela Nahlina poslovna zajednica i koordinatorica na projektu Anela Šemić, istakla je kako su ponosni što u godini kada obilježavaju 20. godišnjicu rada i djelovanja u Bosni i Hercegovini imamju priliku predstaviti projekat sa ovoliko pozitivnim uticajem na 20 mladih žena, koje će zasigurno uspjeti ostvariti svoje ciljeve, i radujemo se svim uspjesima naših budućih i trenutnih poduzetnica.

Anela Šemić (Foto: Udar)

„Tri naše polaznice su registrovale vlastite firme još prije kraja samog projekta, što dovoljno govori o uspjehu ovog projekta. Zahvalni smo našim donatorima, općini Novi Grad Sarajevo i organizaciji Qatar Charity BiH na prepoznavanju ovog projekta kao bitnog u razvoju lokalne zajednice i na svesrdnoj podršci i omogućavanju da nase polaznice besplatno pohadjaju ovu obuku, koju su drzali poznati strucnjaci“, navela je Šemić, dodajući kako se završetkom ovog projekta ne završava podrška poduzetnicama.

„Već krajem ove sedmice počinje projekat Mentoring za rast, koji ima za cilj pružiti podršku u rastu biznisa vlasnicama i menadžericama msp-a. I ovaj project smo osigurali besplatno za nase polaznice uz podrsku Ministarstva privrede Kantona Sarajevo“.

Direktorica CEI Nahla Sehija Dedović rekla je kako svaki put nakon završetka obuke, bude mnogo emocija jer su ovakvi projekti, kako je navela, nevjerovatni i zbog činjenice da se Nahla našla na putu poduzetnicamam upravo u onom trenutku kada su one željele da naprave promjenu i pozitivnu priču toliko kvalitetno i predano.

Foto: Udar

„Svjedočimo da svaki trud daje konkretne rezultate, i sretni smo da je pet polaznica Akademije ženskog poduzetništva, od njih 20, doživjelo neke pozitivne rezultate u toku same obuke. Raduje nas što je Nahla godinama jedna „ćelija“ za umrežavanje, koja pokušava da umreži sve svoje polaznice (sa centrima u Sarajevu, Bihaću i Tuzli, ali i drugim gradovima općenito), te da se taj proces rasta i edukacije ne završi u Nahli. Nadam se da će poduzetnice nakon ove obuke biti još konkurentnije na tržištu rada, sa novim vještinama i znanjem i da su dobile kvalitetne informacije i budućim partnerima/donatorima, mentorima, uposlenicima. Ne želimo da vaš put bude završen nakon Akademije“.

Šefica odjela za Obrazovanje u Općini Novi grad Selma Serdarević, ističe značaj prepoznavanja rada ovakvih nevladinih organizacija i ovakvih projekata.

„U današnjem vremenu potrebno imati hrabrosti i reći: ja imam ideju i želim nešto da promijenim za sebe i društvo. Uputila je iskrene čestitke polaznicama akdemije ženskog poduzetništva kao i CEI Nahla, i izjavila kako se raduje budućim projektima koje vrijedi podržati“, navela je Serdarević.

Adisa Duharkić Serdarević (Foto: Udar)

Adisa Duharkić-Serdarević jedna je od učesnica Akademije. Već u toku projekta Adisa je uspjela realizovati poslovnu ideju pokretanja ADS konsaltinga d.o.o,  odnosno društva koje će pružati stručne usluge iz oblasti poreznog savjetovanja i računovodstva, stručnih edukacija i donekle eksterne revizije.

“Neko sam ko se nakon više od deset godina aktivnog rada u polju računovodstva i poreznog savjetovanja odlučio za pokretanje vlastitog biznisa. Najbitnije za jednu ženu jeste da se odupre strahovima i uvjerenjima koja su posebno izražena na tlu Bosne i Hercegovine, a za sve toje potrebna podrška koju smo mi dobili tokom pohađanja obuke u okviru Akademije. Tu čujete pozitivne priče”.

(portal-udar.net)