Završena obdukcija: Šestero nastradalih u požaru otrovalo se ugljen-monoksidom, svjedoci ispričali detalje

563

Sinoć je u Gradskoj prosekturi u Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine obavljena obdukcija šest smrtno stradalih osoba u požaru u Brčkom. Obdukcija je urađena po naredbi Tužiaštva Distrikta, kako bi se utvrdili pravi uzroci smrti višečlane romske porodice.

Prema izjavi Samira Beganovića, portparola Tužilaštva, smrt svih šest osoba nastupila je trovanjem ugljen-monoksidom. Po naredbi Tužilaštva Brčko Distrikta BiH, bit će obavljeno još jedno toksikološko vještačenje.

„Rezultati obdukcije stradalih u Suljagića sokaku pokazuju da je riječ o trovanju ugljen-monoksidom. Rezultati do sada provedenih radnji pokazuju da požar nije podmetnut od trećih osoba“, kazao je Beganović.

Podsjetimo, šestero članova romske porodice juče je izgubilo živote u požaru u Brčkom, koji su izazvale svijeće jer je porodica živjela u velikom siromaštvu, bez struje.

Još je sedam maloljetnih osoba povrijeđeno, te se nalaze u bolnici u Brčkom.

Mejra Šečić, zastupnica u Skupštini BD ispred romske nacionalne manjine, kazala je da se radi o familiji Bošnjak Mate.

„Djeca i supruga, ja mislim, a svi ostali se prezivaju Salihović. Stariji muškarac je bio invalid, a žena je isto bila bolesna. Djece je bilo dosta, koja idu u školu, bilo je djece i koja idu u Dnevni centar, i školske i predškolske djece je bilo. Mislim da je bila čak i beba od godinu i tri mjeseca“, rekla je zastupnica.

Šečić je najavila proglašenje dana žalosti u Distriktu.

Potresene komšije kazale su da su učinile sve da spasu članove jedanaestočlane romske porodice.

Svjedok Šaban Omerović ispričao je kako se odvijalo spašavanje nastradalih.

„Uzeo sam jedno dijete. Vidim ja dijete ništa, samo plače od vatre. Skinuo sam majicu sa sebe da gasim. Uhvatim drugo dijete, ono se crveni. Bio sam u šoku, počeo sam plakati. Nismo mogli ništa tu da pomognemo od vatre“, ispričao je vidno potreseni Omerović.