Zbog navijačkog vrijeđanja rumunske reprezentacije, njenih navijača i Roma, kažnjen Nogometni savez BiH

496
foto: Pixabay
foto: Pixabay

Evropska nogometna federacija (UEFA) je kaznia novčano Nogometni savez Bosne i Hercegovine i zatvorila dio tribina Bilinog Polja za susret protiv Finske zbog skandiranja navijača „Cigani“ tokom meča protiv Rumunije 7. juna.

Tada su BH Fanaticosi uzvikivali “Cigani, Cigani…” prema gostujućim navijačima, a njima su se priključili i pojedinci s ostalih tribina stadiona Bilino Polje, navodi su u obrazloženju.

Uvreda ove vrste se koristi u različitim kontekstima, a ne samo prema romskoj populaciji. Međutim, u ovom slučaju smatra se da su povrijeđeni Romi, a i Rumunija je zemlja u kojoj živi najveći broj Roma u Evropi – 1,8 miliona. U njenoj fudbalskoj reprezentaciji su često u prvom timu i na klupi, bila i tri fudbalera romskog porijekla.

Zbog toga je UEFA odlučila kazniti tim BiH zatvaranem dijela tribina, tačnije 1.500 sjedećih mjesta za naredni meč koji bh selekcija igra u utorak protiv Finske.

Osim toga, NS BiH je kažnjen i sa ukupno 14.500 eura – 12.000 zbog diskriminatornog ponašanja i 2.500 eura zbog ulijetanja u teren, a na narednom meču morat će na tribinama biti okačen transparent s natpisom #NoToRacism.