Žene trebaju vjerovati u sebe i biti potpora jedna drugoj

1014
Foto: Udar

U sklopu projekta „ŽeNama“ u prostorijama Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“ održan je okrugli stol o temama „Osnaživanje uloge žena u društvu” i “Ravnopravna zastupljenost stručnjakinja u javnom prostoru BiH medija“.

Predavačice i učesnice okruglog stola su bile doc. dr. Jasna Duraković, pravnica i aktivistica Vildana Džekman, te stručnjak za pravo pri uredu Ombudsmena Edin Ibrahimefendić.

Razgovaralo se o stanju žena u društvu i načinu na koji su one predstavljene u medijima, te o tome kako često same žene nisu svjesne svojih mogućnosti i kvaliteta, te nerijetko skromno govore o svojim postignućima.

Kada na Google pretraživaču ukucate „ekspertice“, naići ćete na veliki broj tekstova o savjetima za savršen brak ili vezu. Zatim, tu su i brojni tutorijali u kojima žene daju savjete kako da u svakom trenutku izgledate savršeno.

Rijetki su članci u kojima možete pročitati mišljenja ekpertica iz oblasti elektrotehnike, informacionih tehnologija, politike, sporta, industrije, privrede i sl. U medijima žene su većinom zastupljene kao voditeljice ili novinarke, mnogo manje kao gošće koje bi komentarisale aktuelne događaje ili pričale o društveno-političkim temama.

„Potrebno je ukazati na ravnopravnost spolova u obrazovanju, na poslu ili u kući kako bi se vidjeli svi aspekti u kojima žene postižu jednake, ako ne i veće uspjehe kao/od muškaraca“, istakla je menadžerica projekta „ŽeNama“ Ornela Čolić.

Projektom će se nastojati promijeniti pogled na žene kao na ugrožene, neravnopravne i u konstantnoj borbi za svoja prava, gdje će se naglasak staviti na pozitivne primjere uspješnih i ostvarenih žena.

„Ne možemo se osloboditi okova društva i njegovog činjeničnog stanja, kao ni mentaliteta, ali je neophodno napraviti model u kojem će se žene osvijestiti na primjeru ljudskih prava“, istakla je profesorica Duraković.

Zaključak okruglog stola bio je da, prije svega, žene trebaju vjerovati u sebe te jedna u drugu i prvenstveno biti potpora jedne drugima. Potrebno je da naučimo i znamo vrjednovati sopstvena dostignuća kao i znanje. Kroz obrazovanjem, praksu i poslovne obaveze kao i lična iskustva razvijaju se prilike za lični razvoj, kako bi se oslobodile okova društva u kojem se predstavljaju kao ugrožene, potlačene, obesravljene i sl.

Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom USAID-a i Centra za promociju civilnog društva (CPCD), a s ciljem naglašavanja svih onih oblasti u kojima žene postižu brojne uspjehe, lična i profesionalna ostvarenja, te da promoviše žene kao snažne i samosvjesne članice zajednice.

(portal-udar.net)