ZENICA: Gradonačelniku Kasumoviću uručena zahvalnica za podršku romskoj zajednici

Iako se to u saopćenju ne navodi, poznato je da je život Roma u Zenici daleko od idealnog i da se oni u ovom gradu suočavaju s brojnim problemima i nedostacima. Podsjećamo i da je u aprilu ove godine, Općinski sud u Zenici donio presudu kojom je Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija proglašeno krivim za diskriminaciju Roma koji žive u romskom kampu Banlozi nadomak Zenice

648
Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović sa predstavnicima romske zajednice u Zenici (Foto: zenica.ba)

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović upriličio je prijem za predsjednika i članove Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice.

Predsjednik Udruženja Refik Crnović se u ime svih članova romske zajednice zahvalio gradonačelniku Kasumoviću za pruženu podršku i pomoć tokom pandemije korona virusa.

Iznio je probleme s kojim se pripadnici romske nacionalne manjine suočavaju, posebno ističući nezaposlenost, nedostatak zdravstvenog osiguranja i adekvatnog stambenog zbrinjavanja.

Gradonačelnik Fuad Kasumović je ovom prilikom ponovio kako Grad Zenica jednako tretira sve svoje građane.

Jedan grad ili jedno društvo je toliko slobodno koliko su slobodne nacionalne manjine. Gradska uprava sa mnom na čelu čini sve da se u našoj Zenici svi osjećamo jednakim. I demokratija je upravo najveća tamo gdje najviše prava uživaju najugroženije kategorije – rekao je Kasumović.

Dodao je da Gradska uprava Zenica i Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice imaju dobru saradnju.

Kasumoviću, kao znak zahvalnosti, uručena je Zahvalnica za podršku romskoj zajednici sa područja grada Zenice tokom pandemije korona virusa.

U najtežim vremenima za romsku zajednicu, gradonačelnik Fuad Kasumović je pružio ruku podrške zeničkim romima, i dokazao da on kao gradonačelnik ovog grada vodi brigu o svima, a posebno o onima koji su u stanju najveće potrebe. Želimo da gradonačelnik zna da je romska zajednica uz njega,  kao uostalom i veliki broj Zeničana, a podršku mu moramo svi dati, posebno ovih dana kada neke zlonamjerne snage pokušavaju kreirati vještačke krize s ciljem sprječavanja razvoja Zenice. Ipak, gradonačelniku smo prenijeli i naše razočarenje radom viših nivoa vlasti, koji nemaju sluha za probleme Roma u BiH. Ne smije se dozvoliti da u Bosni i Hercegovini samo gradonačelnik Kasumović pomaže Rome, svi nivoi vlasti moraju ravnopravno učestvovati u inkluziji Roma u Bosni i Hercegovini. Za sada nažalost samo Grad Zenica pomaže, dok izostaje podrška kantonalne i federalne vlade – izjavio je zamjenik predsjednika Udruženja Mehmed Tahirović.

Iako se to u saopćenju ne navodi, poznato je da je život Roma u Zenici daleko od idealnog i da se oni u ovom gradu suočavaju s brojnim problemima i nedostacima. Podsjećamo i da je u aprilu ove godine, Općinski sud u Zenici donio presudu kojom je Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija proglašeno krivim za diskriminaciju Roma koji žive u romskom kampu Banlozi nadomak Zenice.

Stoga ostaje nada da će Kasumović i svi drugi nivoi vlasti, učiniti mnogo konkretnije stvari kad je u pitanju poboljšanje uslova u kojima Romi žive.

(Portal Udar)