Zeničko-dobojski kanton omogućio obrazovanje odraslih

1685

Prema propisima novog Zakona o obrazovanju odraslih u šest srednjih škola u Zenici u toku su konkursi za obrazovanje odraslih.

Trenutno su u toku konkursi za kandidate u Ekonomskoj, Medicinskoj, Tehničkoj, Mješovitoj školi „Mladost“, Mješovitoj industrijskoj školi i Mješovitoj srednjoj školi.

Kandidati se mogu dokvalificirati i prekvalificirati za više od 30 zanimanja: medicinska sestra/tehničar, vozač, rudar, zavarivač, instalater centralnog grijanja, prehrambeni tehničar.

Ovo je prilika za sve osobe koje su iz raznih razloga ostale bez završetka srednje škole i sticanja diplome za određena zvanja.

Kako iz nadležnog ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko – dobojskog kantona navode srednju školu moguće je vanredno završiti i to za jednu godinu kraće nego što ona traje u formalnom obrazovanju, ali cilj je steći dobre sposobnosti i kompetencije a ne samo što veći broj diploma.

Akcenat je u ovom Zakonu stavljen na praktičnu nastavu, jer je fond sati praktične nastave u obrazovanju odraslih jednak onom u formalno, odnosno redovnom obrazovanju učenika. Kadar koji će realizirati nastavu je stručan, a postoji mogućnost i za upošljavanjem mladih profesora sa biroa rada“ , rekla je  Bernadeta Glijašević, pomoćnica kantonalnog ministra obrazovanja Galijašević.

Ono što je posebno značajno jeste da će uskoro biti raspisani i konkursi za osnovno obrazovanje odraslih.

Škole koje su izvršile doregistraciju za obrazovanje odraslih mogu organizirati nastavu i polaganje ispita za obrazovanje odraslih, te će 12 osnovnih škola na nivou Zeničko – dobojskog kantona učestvovati u tome.

„Pozivamo sve građane Zeničko-dobojskog kantona koji nisu završili osnovnu školu da se prijave na konkurse, jer će ova nastava za sve kandidate biti besplatna. Obezbjeđena su za te namjene sredstva iz budžeta ZDK“, dodaje pomoćnica ministra.

Samo u Zenici prema podacima Biroa rada ukupno 5.400 građana je bez završene osnovne škole, što je oko 25 posto od ukupnog broja onih na evidenciji nezaposlenih.

Prema zakonima u BiH osnovno obrazovanje je obavezno. Međutim, u mnogim romskim zajednicama nailazimo kako na starije, tako i na mlađe generacije koje su nepismene.

Većina njih kaže da zbog siromaštva, ali i stalnog mijenjanja mjesta boravka nisu nikada uspjeli završiti započeto školovanje.

Ovim putem pozivamo sve građane Zeničko–dobojskog kantona da se prijave na konkurse i sami stvore osnove uslove za zapošljavanje.

(portal-udar.net)