Život i karijera Šabana Bajramovića kao inspiracija za novi dokumentarac Željka Mirkovića

Za produkciju je zadužen „Optimistic film“. Predviđeno je da film traje 80 minuta, a Mirković, čija su ostvarenja osvojila do sada čak 58 internacionalnih nagrada, otkriva da već više od 10 godina radi na ovom dokumentarcu i očekuje da će premijera biti do kraja 2021. godine

1428
Šaban Bajramović, Foto: Saša Đorđević

Život i stvaralaštvo Šabana Bajramovića uskoro će biti predstavljeni kroz dokumentarni  film „Ja sam Šaban – Me sen Šaban“. Reditelj Željko Mirković kaže  da je za njega Bajramović  Odisej slobode.

On je poput antičkog junaka Odiseja prošao kroz svoj život na svom proputovanju ka svojoj kući nakon rata. Antički Odisej je putovao morem sa svojim prijateljima i vojnicima od izazova do izazova, vođen ljubavlju prema svojoj porodici i slobodi, a obdaren mudrošću i hrabrošću kao glavnim oružjem. Savremeni Šaban je putovao kroz život vođen ljubavlju i slobodom, jedino obdaren muzikom kao oružjem za ovo putovanje. Sve što se Šabanu Bajramoviću događalo kroz život izgleda da je tako trebalo i da se dogodi da bi on postao svetska muzička legenda i simbol istinske slobode i ljubavi – kaže Mirković.

Za produkciju je zadužen „Optimistic film“. Predviđeno je da film traje 80 minuta, a Mirković, čija su ostvarenja osvojila do sada čak 58 internacionalnih nagrada, otkriva da već više od 10 godina radi na ovom dokumentarcu i očekuje da će premijera biti do kraja 2021. godine.

Bio sam upravo završio dokumentarni film „Muharem: Muzika – oči života“, o slepom romskom muzičaru Muharemu Redžepiju. U razgovoru sa Šabanom pričali smo o mogućnosti da uradimo kreativni dokumentarni film o njemu. Rekao mi je tada: „Sine, kad počneš, moramo da ga završimo“. Međutim, on je već tada bio bolestan i odložili smo to za trenutak kada se vrati sa operacije iz Sremske Kamenice. Njegov oporavak je dugo trajao i na kraju se završio smrću. Kada su Ivan Blagojević i Nišvil džez festival krenuli sa inicijativom da se napravi spomenik Šabanu u Nišu, ja sam se pridružio projektu od početka. Ubrzo su obezbeđena sredstva za spomenik i ja sam krenuo da snimam njegovu izradu u radionici vajara Vlade Ašanina. Nakon otvaranja spomenika u dogovoru sa Nišvilom krenuo sam da intervjuišem sve dobitnike Gran pri festivala koji je nosio ime Šaban Bajramović. Gran pri je bila mala statua Šabana Bajramovića, identična velikom spomeniku. Takođe na festivalu su se neprestano okupljala velika i poznata imena svetske i regionalne muzike. Sa njima sam takođe snimao intervjue vezane za rad i muzički uticaj Šabana Bajramovića – rekao je Mirković ranije za medije.

Željko Mirković (Fotografija ustupljena portalu Udar)

Ideja je da se snimanje nastavi na jesen, u nadi da će se do život vratiti u normalu, a epodemija završiti. Premijera se očekuje do kraja 2021. godine.

Željko Mirković iz Niša je reditelj, producent i profesor filma i digitalnih medija u Sjedinjenim američkim državama. Osvojio je 58 internacionalnih nagrada. Dokumentаrni film iz 2018.  „Teslin narod“koji govori o dostignućima Srba u Americi u proteklih 200 godina, zvanični je kandidat za Oskara za dugometrаžni dokumentarni film ove godine. To nije prva nominacija koju je neki Mirkovićev film imao za najprestižniju filmsku nagradu. Dokumentаrni film „Drugi susret“ (2013) bio je zvаnični kandidat za Oskara za dugometražni dokumentarni film.

(portal-udar.net)